Poszt ITT

Gerlóczy: Segítség Dörner Györgynek

Dörner György (Array)
Dörner György (Array)

Ha bárki, vagy bármi akadályozná abban, hogy tervét megvalósítsa, kérem, haladéktalanul jelezze.

Tisztelt Dörner György!

Nagy örömmel értesültem arról, hogy filmre kívánja vinni a pozsonyi csatát. Sok erőt és kitartást kívánok ennek a nem mindennapi projektnek a megvalósításához. Engedje meg, hogy felhívjam figyelmét a Nemzeti Filmalap aktuális és állandó pályázataira:

2012. július 1. napján lép hatályba a Filmalap módosított Támogatási Szabályzata, amely alapján továbbra is lehetőség nyílik

– egész estés (legalább 70 perc hosszúságú) játékfilmek,
– egész estés (legalább 70 perc hosszúságú) animációs filmek,
– egész estés (legalább 70 perc hosszúságú) dokumentumfilmek

filmterv fejlesztési, filmgyártás előkészítési, filmgyártási célú és filmterjesztést elősegítő marketing tevékenységhez kapcsolódó pályázatok benyújtására.

További részletek, támogatási szabályzat:
http://mnf.hu/index.php…

Ha bárki, vagy bármi akadályozná abban, hogy tervét megvalósítsa, kérem, haladéktalanul jelezze.

A témaválasztás nem könnyű, és egy ilyen nagyívű történelmi drámára véleményem szerint akár 6-8 éve is rámehet, de higgye el, megéri, lásson hozzá. Segítségül küldök egy rövid szinopszist, melyet Tarján M. Tamás írásának felhasználásával készítettem 1 perc 37 másodperc alatt:

Dörner György: A pozsonyi csata – A megszilárdult magyar uralom

Szinopszis

A pozsonyi csatáról kevés forrással rendelkezünk. Német évkönyvek és a küzdelem során elesett előkelőségek nekrológjai alapján tudjuk valamelyest rekonstruálni az eseményeket. Az biztos, hogy Luitpold célja Pozsony – akkori nevén Brezalauspurc – bevétele volt, amit a Duna két partján előrenyomulva, csellel akart végrehajtani. A hadjárat későbbi szakaszában aztán valószínűleg a Dunántúl többi várát akarta elfoglalni. A bajorok igen ravasz módon támadtak a törzsszövetségre, hiszen hadaik gyülekezőjét a szokásos ennsburgi hadi mustra időpontjára tették, így a magyar kémek hosszú ideig nem gyanítottak ellenséges szándékot. A németek két hadoszlopa – az őrgróf serege északon, az érseké délen – június 17-én indult el az Enns folyó partján fekvő vártól, de a gyepűelve őrei erről csak 10 nappal később szerezhettek tudomást.

Miután egyes német előkelőségek halálát a nekrológok június utolsó napjaira teszik, feltételezhetjük, hogy a gyepűt védő harcosok már felvonulás közben is zaklatták Thietmar érsek csapatait, hogy időt nyerhessenek a magyar főseregek összegyűjtésére. A Kárpát-medence nyugat felén letelepedett törzsek időközben becslések szerint 40 000 főnyi könnyűlovasságot küldtek a Pozsonnyal szemben fekvő Duna-partra. Eközben a portyázók állandó zaklatásaikkal kifárasztották a déli bajor hadsereget, és színlelt megfutásaikkal folyamatosan maguk után csalták Thietmar erőit. A magyar csel aztán Pozsonnyal szemben hozott eredményt, ahol az előőrsök bevezették a támadókat egy elzárt medencébe, és a környező magaslatokról támadva tömegével nyilazták, majd vágták le a német harcosokat. A július 4-i – első – csatában az egyházfők seregeinek java része elpusztult, miközben az utánpótlást szállító Sieghart hajóiból jó néhány a – tapló segítségével meggyújtott – tüzes nyilak áldozatául esett.

A pozsonyi csata a magyar hadtörténet egyik legfontosabb győzelme volt, melyet őseink elsősorban a reflexíjnak, és nomád harcmodoruknak köszönhettek. A bajorok nem ismerték sem a fegyver hatékonyságát, sem a magyarok taktikáját, ezért túlerejük dacára könnyű prédának bizonyultak a törzsszövetség erői számára.

Jó munkát kívánok!

Fotó: MTI/Kollányi Péter

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik