Poszt ITT vélemény

Fiala János: Ellendrukk

MLSZ (Array)
MLSZ (Array)

Segítsenek nekem eldönteni, hogy vajon kinek/minek szurkol – az objektív tájékoztatás kedvéért további variánsok: mi tenne jót, mi volna célravezető – a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége?

Mert miközben az MLSZ az állami támogatások és a TAO-s támogatási rendszer segítségével az amatőr labdarúgás területén jelentős előrelépést ért el – ezt önmagukról állítják szerényen –, a profi labdarúgó klubokat működtető gazdasági társaságoknál rendszeresek a problémák.

Hogy mik ezek a gondok?

Hát leginkább az állandó pénzhiányról hallani, ami viszont bizonytalanságot szül. Az MLSZ pedig azt szeretné, ha a jövőben stabil klubok működnének, melyek előszeretettel foglalkoztatnának fiatal focistákat, miközben átlátható gazdálkodást folytatnak, és lehetővé teszik az UEFA pénzügyi fair play szemléletének érvényesülését is.

Mindezek létrejötte érdekében az MLSZ elnöksége arról határozott, hogy a legfelsőbb profi osztályt a következő két év alatt 12 csapatra fogják szűkíteni. (Most 16 csapat küzd.)

Az Elsőfokú Licencadó Bizottság – helyesírás a honlap alapján – öt jelenlegi élvonalbeli klubnak nem adott engedélyt.

Tudomásom szerint a Kecskeméti TE, a Nyíregyháza Spartacus és a PMFC-MATIAS még nem adta fel a reményt.

Fellebbeztek.

A Kecskeméti TE egyebek közt arról tájékoztatta a szurkolóit, hogy „az előző időszak pénzügyi nehézségeinek megoldására, a hiánypótlás alkalmával a klub megküldte a stabilitás helyreállítását biztosító ütemtervet, továbbá garanciát nyújtott a bizottság számára”.

Most mi mást tehetnének? Reménykednek. Alappal vagy nélküle – nem látok a szakma veséjébe –, majd kiderül.

A Nyíregyháza Spartacust egy öt évvel ezelőtti történet nyűge nyomja, mert Diego Balbino feljelentette tartozás miatt a FIFA-nál az akkori tulajdonost. Az adósságot a mostani gazda kifizette, csak valahogy az erről szóló igazolás nem érkezett meg Brazíliából, viszont a rendelkezésre álló időben mindent elkövetnek, hogy a Másodfokú Licencadó Bizottság üléséig megérkezzen.

Matyi Dezső, a PMFC-MATIAS tulajdonosa kivár a részletekkel. Majd május 26-át követően beszél – vagy sem –, amikor már döntött a fellebbviteli fórum.

„Amennyiben a másodfokú döntést követően az OTP Bank Liga két kieső csapata mellett páros számú klub nem indulhat licenc hiányában az NB I-ben, akkor a létszámcsökkentésre már a következő idényben sor kerül” – áll a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján.

Arról szenvtelenül egy szót sem írnak, hogy együtt éreznének a kiesőkkel, vagy azért drukkolnának, hogy a rendelkezésre álló időben – egynek vagy mindnek – sikerüljön a hiánypótlás.

Elkerülném a stilisztika és befogadás esztétikai fejtegetéseket. Ezek nélkül szeretném megkérdezni Önöktől, hogy a rendelkezésre álló „törzsanyag” birtokában véleményük szerint kinek/minek drukkol az MLSZ?

Bennem van-e a hiba, ha úgy érzem, hogy ők annak örülnének, ha mihamarabb, már az idén létrejöhetne a tizenkét csapatos bajnokság.

De miért?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik