Poszt ITT
Gulyás Gergely (Array)

Fiala János: Kis kuruckodások

Fiala János
Fiala János

2015. 05. 18. 12:24

Ha el lehetne tekinteni – sajnos az elmúlt hónapok tapasztalata alapján ez szinte kizárt -, a nevemtől (Fiala János), a származásomtól (zsidó), korábbi pártszimpátiámtól (SZDSZ) és néhány médiabeli megnyilvánulásomtól (Hajrá MSZP!), abban a reményben fordulnék Tisztelt Olvasóimhoz, hogy az alábbi – szerintem egymással összefüggő – eseteket legyenek szívesek, személyemtől függetlenül, tehát előítélet-mentesen, górcső alá venni, és kommentálni!

Azért teszek egy bátortalan kísérletet. Mit kockáztatok? Legfeljebb ez sem sikerül.

A két történetet Sándor György emblematikus Egyenlő pályák, egyenlő esélyek sztorijával vezetném fel, amire remélhetően jól emlékszem: „Ki a mellet, be a hasat, elnézést fiam, te lány vagy!”

Jöjjön tehát az első sztori, amiben egy internetes újság kérdésére, ki tudja-e majd a Napi Gazdaság váltani a Magyar Nemzetet, Gulyás Gergely, a Parlament kormánypárti alelnöke azt válaszolta:

„Meglátjuk… a sajtószabadság a sajtótermékek közötti versenyt is magában hordozza”.

Én miután hetente beszélgethetek a képviselőúrral rádióműsoromban, megkérdeztem: tudja-e, hogy a nyomtatott sajtó az állami hirdetések nélkül valószínűleg életképtelen lenne hazánkban? Sejtette. Erre azt tudakoltam, hogy szerinte versenyhelyzet-e, ha az eddigi egyetlen, kormányközeli napilaptól elveszik az állami támogatást, és/hogy azt egy új szereplőnek adják? A válasza ekkor is igen volt. Erre emelt hangon – ha én komolyan veszem, vegyen ő is engem! – arra kerestem feleletet, hogy mi van, ha nem egyenlőek az indulás feltételei, amire azt mondta: akkor az egy ilyen verseny.

Magyar táj, magyar ecsettel.

A második sztori nem jöhetett volna létre, ha múlt hét szerdán nem ül össze az új összetételű elnökség – egyebek közt Nyilasi Tiborral és Török Gáborral – dr. Csányi Sándor vezetésével a labdarúgó szövetség székházában, ahol egy olyan döntést is hoztak, miszerint

„a 2015-2016-os idénytől a támogatások jelentős részét, közel egyharmadát, csak azok a csapatok kaphatják meg, amelyek legfeljebb hét nem hazai nevelésű játékost alkalmaznak a keretükben. A központi források elosztásánál további előnyt élveznek, akik legfeljebb három nem hazai nevelésű labdarúgót, illetve legalább egy (a következő idénytől kettő) 20 éven aluli hazai nevelésű futballistát szerepeltetnek a kezdőcsapatukban a bajnoki mérkőzéseken. A nemzetközi kupákban induló csapataink 7 helyett 10 nem hazai nevelésű labdarúgót szerződtethetnek, és 3 helyett 5 nem hazai nevelésű futballistát szerepeltethetnek a kezdőcsapatban”.

Ezt a szerintem bornírt döntést Ifjabb Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója kifejezett örömmel üdvözölte a Nemzeti Sport pénteki számában. Kérdésre, nem tisztességtelen vagy legalábbis versenysemlegességet csorbító, ha az NB I-ben az egyik klub több légióst alkalmazhat büntetlenül, mint a másik, azt válaszolta,

„nem, mert a magyar futball egyetemes érdeke, hogy eredményesek legyenek az európai kupaszereplő klubok. A kupaszereplők kiléte pedig minden évben változhat, lehet, legközelebb nekünk kell, illetve érdemes limitálni a légiós kontingenst… a helyzeti előny most valóban az övék, és másik három európai indulóé”.

Magyar táj magyar ecsettel 2.0.

Mondják, de inkább írják meg őszintén, csak az én szememet szúrják ezek a történetek? Ezen az alapon nem lenne-e érdemes a bokszban hazai versenyeken a külföldi pehelysúlyúakat magyar nehézsúlyúakkal összeereszteni? Végre mindenben mi nyernénk, csak ne mérjenek köbcentit, ne mérlegeljenek, és maradjanak el a doppingvizsgálatok is.

Lehet, hogy nem lejt a pálya, csak én látok rosszul? Ha így volna, és Önök tudnak olyan vízszintmérő vagy mérleg létezéséről, amivel objektíven, tehát pártsemlegesen, származásra való tekintet nélkül leellenőrizhetőek most tett megállapításaim, kérem, adják meg a címet. Mert akkor holnap odarohanok, és megveszem. Hogy miért nem most, azonnal? Mert ma vasárnap van.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.