Poszt ITT

Orbán szembeköpte teremtményeit

quaestor károsultak (quaestor)
quaestor károsultak (quaestor)

A keményen dolgozó kisember nem létezik, a miniszterelnök elárulta őket.

Eddig úgy tudtuk, hogy a Szijjártó vezette külügy és háttérintézményei “figyelték a pénzpiaci folyamatokat, látták azt, hogy bedőlt a Buda-Cash és a Hungaria Értékpapír, ezért úgy döntöttek, hogy a továbbiakban nem tartják a brókercégnél a pénzüket, és ennek megfelelően kivették a tőkét a Quaestortól.”

A legfelsőbb szintekig

Most kiderült, hogy Orbán Viktor személyes döntése volt a pénzkivétel, egy kormányülésen határozott úgy, hogy minden minisztériumnak át kell néznie, van-e pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, “állomásoztat-e” náluk közpénzt, és ha igen, azonnal vonja ki onnan, mert ilyen, “dominóhatással fenyegetett” időszakban “egyetlen forintnyi közpénzt sem szabad tartani” brókercégeknél.

Vagyis az állam kivette, kivehette a pénzét, a többiek nem. Hogy kik a többiek? Több tízezer ember, akik a megtakarításaikat tették be a Quaestorhoz, ma a Fidesz úgy hívja őket, hogy keményen dolgozó kisember, a miniszterelnök idei évértékelő beszédében így beszélt róluk:

“Mi egy olyan országot akarunk, ahol mindenki sikeres, de ma még nem mindenki az. Van itt egy hatalmas tömeg, amely még távol van ettől. Nevezték már őket a rendszerváltás veszteseinek, bérből és fizetésből élőknek vagy éppen melósoknak. Én leginkább keményen dolgozó embereknek hívom őket. A következő éveknek róluk, a mindennapi dolgozó, keményen dolgozó emberekről és családjaikról kell szólniuk. Sokat tettünk már az érdekükben, de még többre van szükségük.”

Majd fogták magukat és kivették a pénzüket, a keményen dolgozó kisemberek meg hiába kopogtattak a Quaestornál.

Senkit nem hagyunk az út szélén?

Hogy kik azok a kisemberek? Írtunk róluk. Például Judit, akinek 10 millió forintja ragadt benn a brókercégnél. Ezt mesélte:

“Én azt szoktam mondani, hogy miután már kiraboltak, a lakásban nem tarthatom a pénzem. A bankban, vagy befektetési szolgáltatónál nem tarthatom, mert ezek szerint ugyanúgy kirabolnak.”

Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik