Poszt ITT

Miért jobb az Éden Hotel a Való Világnál?

Kezdjük ott, hogy nyilván mindenki Vivaldit hallgat otthon és Kierkegaardot olvas, de mégis mindenki tudja, hogy Robin nyerte a Való Világot és, hogy Berki Krisztián nem tud felolvasni. A hétköznapi agylágyítás sarokkövei a valóságshow-k, amelyek azért uralják a kereskedelmi csatornák műsor idejét, mert nézik, nézzük ezeket. Igen, nagyon nagyon sokan. Tehát felesleges a mocskolódás, akit nem érdekel a téma, az lépjen tovább.

A Való Világ már veteránnak számít a hetedik évad befejezésével, de az Éden Hotel is tapasztalt versenyző a maga harmadik szezonjával. A törzsközönség szinte azonos, főleg, hogy az időzítés is tökéletes volt. Véget ért a beköltözős játék és már meg is kaptuk a taktikázós csodát.

Mindkét műsor a szerkesztőknek köszönheti ívét, azonban jelentős különbségek vannak köztük. Míg az egyik egy néhány négyzetméteres lyukban játszódik, addig a másik paradicsomi környezetben, Costa Ricán.

Itthon hideg van és fúj a szél, míg este kilenckor a dzsungel közepén érezhetjük magunkat, ahol a háttérben az óceán, az előtérben meg sok hülye látható. Van ennél kellemesebb kombináció?

Fotó: TV2

A Való Világ maratoni hosszúságú az Édenhez képest, ráadásul pár nap után már semmi vérfrissítés nem éri az egész nap evéssel és alvással foglalkozó lakókat. Az Édenben bármi megtörténhet, mint az Berki napi hússzor elmondja, de legalább ebből valami igaz is. Folyamatosan esnek ki és kerülnek be újabb szereplők, ez garantálja az unalmas szereplők hazaküldését. Nyilván a bentlakók választanak, de azért senki se gondolja, hogy nincs ebben benne az írók és szerkesztők keze, szerencsére.

A villában az összefoglalók a csicskáról és a haggyuk má’-ról szóltak, itt meg a kavarás és a dugás állnak a főszerepben. Remélem legalábbis, hogy mostanában felpörögnek az események, mert igaz, hogy kiesett két játékos már az első héten, de egyelőre túl kedvesek egymáshoz. Az első két évad dúskált a fúrásban és szövetkezésben, az egész műsor dinamikáját ez adta. Egymás háta mögött pletykálni és hazudni éjjel-nappal.

A reality fő esszenciája a casting, ebben mindkét műsor erősen bizonyított, mert ennyi észlényt összeszedni valóban nagy munka lehetett.

A villában törekedtek a hétköznapi gyökerek összeválogatására, míg az Éden válogatása valószínűleg a konditermekben zajlott. Ennyi testépítőt és személyi edzőt összehordva sehol máshol nem láthatunk.

Fotó: RTL II

A korlátolt szellemi képességek mindkét műsorban jó pontnak számítanak. A legviccesebb az Édenben például, hogy a sok lepkeagyú egy embert fúr, az értelmeset. Úgy fogalmaz például Kozmetikus Nóri, hogy “nem közénk való, mennie kell”. Az indok egyszerű, el tud számolni tízig.

Mindkét műsorban szembetűnő a magyar nyelv sajátos használata. Nyelvújítók vagy ez egy általános tendencia? Félelmetes, hogy mennyire helytelenül használnak kifejezéseket, az idegen szavak ismerete nagyon messze áll a játékosoktól, de az egyszerű mondatalkotással is megküzdenek.

Az állandó ordibálás és káromkodás egy idő után idegesítő volt a Való Világban, de a legjelentősebb érv mégis csak most jön az Éden mellett.

Ha lenémítom a tévét, akkor néha még olyan érzésem is van, mintha a National Geographicot nézném. Valami furcsa emberi faj vergődése izolált környezetben. Egy fürdőruhás emberkísérlet a trópusi környezetben, ahol nem mindig a legerősebb győz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik