Poszt ITT

A tíz legundorítóbb kifejezés a magyar politikában

A tíz legundorítóbb kifejezés a magyar politikában

Vajon a g*ci is bekerült a Top 10-be? Mindjárt kiderül!

Miután Simicska Lajos szájára vette ékes anyanyelvünk egyik legcsúnyább szavát, kedvet kaptunk, hogy nekiüljünk összegyűjteni azokat a társadalmi-politikai vonatkozású kifejezéseket, amelyek gyomorforgatóak, végtelenül károsak és utcahosszal undorítóbbak, mint a g-betűs szó. Annyi ocsmány kifejezést gyűjtöttünk, hogy szegény sperma be sem jutott a legjobb (legrosszabb) 10 közé.

10. Libsi. Jelentése: liberális + bibsi (zsidó). Az az eset, amikor valaki álnéven bátran zsidózik, de még azt sem meri leírni, hogy zsidó, mert még álnéven is fél a jogi(?) következményektől. Rokon kifejezések: kilincsorrú, ájvékol, galíciai jöttmentek stb. Hasonló megoldás közepesen frappáns szójátékkal megbolondítva: a majdnem kimondva zsidózás, a náci szaklapokban gyakran előforduló Zsidesz (jelentés: zsidó Fidesz), és a Zsindex (zsidó index.hu) is. És persze a midó.

9. FideSS. Jelentés: náci Fidesz. Tény, hogy láttunk már a kormánypártunknál demokratikusabb politikai erőt, és még játszi könnyedséggel találhatunk rá további negatív jelzőket; de a legkevésbé sem náci.

8. Nemzeti rock. Jelentés: Szélsőjobbos zenekarok. Ez egy óriási tévedés, ráadásul a „nemzeti” szó jóvátehetetlen amortizációját okozza. Hiszen nemcsak a kedélyes patrióta muzsikusokat sorolják ebbe a zenei kategóriába, hanem a „Fekete majmok, miért nem vagytok ketrecben?” típusú dalszövegeket énekelgető nettó fasisztákat is.

7. Szakasits-dédunoka, Apró-lány. Különösen gusztustalan jelenség; politikusokat vagy közvetlen rokonaikat olyasmi miatt gyaláznak, amiről (és ami ellen) nem tehetnek: a felmenőik miatt.

6. Román. Jelentése: erdélyi magyar. A FideSS kifejezést használók körében különösen elterjedt a – jobbos szavazók hírében álló – határon túli magyarok lerománozása, leszlovákozása, ami meglehetősen nagy tahóság.

5. Nemzeti oldal. Jelentés: jobboldal. Az egyik legdurvább tévedés: a nemzeti érzés, a hazafiasság ugyanis nem oldalfüggő. Ez az eset is a „nemzeti” szó gátlástalan lenyúlása, és legalább annyira káros, mint a korábban ismertetett 8. pont esetében.

4. Demokratikus oldal. Jelentés: baloldal. A fenti hülyeség párja. Ha valaki önhatalmúlag eldönti, hogy csak ő a demokratikus, és azt is ő dönti el, hogy ki tartozik a demokratikus oldalhoz, az a legkevésbé demokratikus – viszont az egyik legocsmányabb – logika.

3. Rikárdó. Jelentés: cigány. Novák Elődnek és egy félnapos csecsemőnek köszönhetjük ezt a nyelvi leleményt (igazán nem kellett volna); így újabb cigánygyalázó, de a cigány szót nem involváló kifejezéssel gazdagodott a nyelvünk. Az utóbbi évek egyik legszomorúbb jelentésbővülése.

2. Magukfajta. Jelentése: nem szélsőjobbos. Azaz: liberális. Azaz: zsidó. Azaz: nem közénk való. Azaz: ellenség. Copyright: Morvai Krisztina.

1. Orsós Viktor. Jelentése: Orbán Viktor cigány. Nehéz kiemelni egyet a tízből, de talán ez a legalja. A miniszterelnök hibalajstromának elemszáma jelentős, de vélt származásának ehhez semmi köze. A „nem kedvelek valakit, tehát ő cigány”-logika igen veszélyes, nagyon rasszista és felettébb vállalhatatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik