Poszt ITT

Jászberényi: Rendes nyíl készítése fiúgyermekünknek

nyíl (nyíl)
nyíl (nyíl)

A következő bejegyzésemben arról fogok értekezni, hogyan tanítsuk fiúgyermekünket a skalpolásra.

Mivel azt látom, sokan nem tudják, gondoltam, pedagógiai célzattal leírom a velem egykorú apáknak, hogyan készítsenek nyilat a fiúgyereküknek, könnyedén, gyorsan. Rendes nyilat.

1. Válassz egy egyméter hosszú, friss és egyenes faágat. Én a bodzát javaslom, mert gyakori, másrészt üreges belseje miatt ideális súlyú. Erről később.

2. Próbáld ki, hogy megfelelően hajlik-e a fád. Ha igen, ejts a késeddel mindkét végén egy-egy bevágást. Ide jön a spárga. Feszítsd és hajlítsd meg a fát, majd rögzítsd a spárgával. Ellenőrízd, hogy ki tudod-e húzni a keletkezett húrt. Ha igen, és pendül, jól csináltad.

3. Keress nyílvesszőnek való fát. A legjobb a nád, de bármi vékony és kb. 80 cm-es egyenes bot megteszi. A bot végét vágd be annyira, hogy a húrt be lehessen illeszteni. Vágj egy darab bodzát, told ki a belső fehérjét és húzd a bot elejére. Ez jól ki fogja egyensúlyozni a nyílvesszőt, lehet majd célozni a nyíllal.

4. Ha mindent jól csináltál, a gyerekednek van egy nyila, ami viszonylag pontosan ellő úgy 20 méterre, de 10-re biztosan.

A következő bejegyzésemben arról fogok értekezni, hogyan tanítsuk fiúgyermekünket a skalpolásra.

Fotó: Jászberény Sánor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik