Poszt ITT

Gerlóczy: Kultúrák találkozása

És erről nem Dobó Kata tehet.

Senki sem tehet arról, hogy hová születik. Jó, tudom, Vida Ildikó nem a NAV-ba született, és nem is az a probléma vele, hogy nem beszél angolul, hanem az, hogy milyen minőségében nem beszél angolul.

Nehéz nem nevetni mindazon, ami Vida Ildikóval történt, de azért próbáljunk meg viselkedni. Azt szokták mondani azok az emberek, akik nem nevetnek ki másokat, hogy senki sem tehet arról, hogy hová születik. Jó, tudom, Vida Ildikó nem a NAV-ba született, és nem is az a probléma vele, hogy nem beszél angolul, hanem az, hogy milyen minőségében nem beszél angolul. Az utóbbi évek legjobb magyar vígjátékát láttuk, ez nem kétséges. De mielőtt túl hamar alkotnánk ítéletet, ismerjük meg a főszereplők hátterét kicsit:

 

M. André Goodfriend

2013 augusztusa óta tölti be a követtanácsosi posztot Budapesten. Ezt megelőzően 2009 augusztusától Damaszkuszban, Szíriában főkonzulként szolgált az Amerikai Nagykövetségen.

Goodfriend követtanácsos az Egyesült Államok külügyi szolgálatának főtisztviselője, minisztertanácsos rangban. Külügyminisztériumi karrierjét 1987-ben kezdte, amikor alkonzulként és politikai munkatársként dolgozott Tel Avivban, Izraelben 1990 júliusáig. 1991 és 1993 között alkonzul volt New Delhiben, Indiában, majd 1994-től 1997-ig konzul Moszkvában, Oroszországban. 1997-től 2002-ig Washington, D.C-ben a Nemzetközi Szervezetek Irodájánál konfliktus-megelőzési stratégiák kidolgozásán dolgozott, majd a Konzuli Ügyek osztályán belül új technológiák kifejlesztéséért volt felelős. 2002 és 2004 között regionális konzulként Afrika tizenöt országának konzulátusait segítette szakmai tanácsokkal, irányelvekkel.

2004 és 2008 között konzulként szolgált a londoni Amerikai Nagykövetségen az amerikai állampolgárok osztályán.

2012-ben az Egyesült Államok Külügyminisztériuma M. André Goodfriend kiemelkedő külszolgálati tevékenységét a nagy jelentőségű Mary Ryan kitüntetéssel ismerte el.

M. André Goodfriend Kaliforniában született és Arizonában nevelkedett. Miután főiskolai diplomát szerzett az Arizonai egyetemen filozófia, klasszikus görög nyelv, francia nyelv és rádió-televízió tárgyakból, mesterfokozatot szerzett kommunikáció szakon a jeruzsálemi Héber Egyetemen. Ezt követően doktori kutatásokat folytatott Londonban az új média kormányzati használatának témakörében.

Goodfriend úr tanult magyarul, héberül, franciául, görögül (klasszikus és modern), spanyolul, hindiül, arabul és jiddisül.

 

Vida Ildikó

A törökszentmiklósi Bercsényi Miklós Gimnáziumban érettségizett. 1982 augusztusától 1983 májusáig előadóként dolgozott a Fővárosi és Pest Megyei Társadalombiztosítási Igazgatóságon. Diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán 1989-ben szerezte. Tanulmányai idején a későbbi Fidesz számos vezetőjéhez hasonlóan Bibó-kollégista volt. 1991-ben jogi szakvizsgát tett, majd még abban az évben adótanácsadói szakképesítést szerzett.

1989 szeptemberétől 1991 végéig a Pest Megyei Adófelügyelőségen dolgozott főelőadóként. Itt az akkor még működő munkaügyi döntőbizottság elnöki tisztségét is betöltötte, megszervezte a dolgozók jogsegélyszolgálatát.

1992 és 1998 között ügyvédi munkát végzett, emellett öt évig a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének jogi képviselője is volt. A versenyszférában 1995-től 1998 augusztusáig elsősorban társasági jogi ügyekkel foglalkozott, többek között Simicska Lajoshoz köthető cégek munkáját segítette.

Az első Orbán-kormány hivatalba lépése után, amikor Simicska Lajos az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke lett, Vida Ildikó az elnökhelyettesi posztot kapta. Simicska Lajos lemondása után ő lett a szervezet elnöke.

2002 és 2010 között a MAHIR alkalmazásában dolgozott.

2010-ben, a második Orbán-kormány megalakulásakor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal néven újjászervezett APEH elnöke lett.

 

Most már minden bizonnyal azt is érteni tetszik, hogy Woody Allen miért Cate Blanchet-et választotta a Blue Jasmine szerepére Dobó Kata helyett. És erről nem Dobó Kata tehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik