Poszt ITT

700 forintos csapdában Orbán

Meddig tart a bátorsága?

Szájer (néppárti alelnök) József nyilatkozta oda, mennyire bátor is a magyar kormány, hogy bevezeti az internetadót. E bátorság/vakság kapcsán érdemes ideidézni, hogy a szociális népszavazás mintájára ismét gyűjtenek aláírásokat a netadó ellen, mondván, ha egykoron az emberek sokallották a 300 forintot, a 700-at is fogják. A jelek szerint mára a forint gyengült annyit, hogy az ingerküszöb emelkedett 400 forinttal.

Érdekes, hogy se korábban, se most nem mozgat meg igazán nagy tömegeket a milliárdok lenyúlása, pedig a netadó körüli purparlé közepette tette közzé a Transparency International, hogy Magyarországon a korrupció jobban teljesít, 2010 óta központosítottabb, koncentráltabb lett, gőzerővel épül az a bennfentes államkapitalizmus, amikor focimeccseken dőlnek el a dolgok.

Magyarországon ez megúszható, de a 100 forintokért kemény árat kell fizetni. Orbán Viktor okos, tudja ezt, hiszen annak idején éppen ő tette országos üggyé a 300 forintot. Most ezt is emlegetni fogják, mondván, fizesse meg (a hírek szerint újra bővítendő) online kasszáknál annak is a politikai árát, hogy egyszer a Fidesz már elutasította a netadót.

Orbán Viktor okos, és többször bizonyította, mennyire ismeri a magyarokat. Annyira, hogy azt is tudja, veszélyes lenne, csak úgy meghallania az utcai tiltakozást, mert az éppen az elmúlt években róla kialakított kemény kurucos képet puhítaná fel. Még a végén gyengének tűnhetne. Ráadásul az internetadó elleni tömeg mögött nincs az ellenzéki oldalon egy olyan párt, politikus, mint annak idején a Fidesz és ő volt.

A kormányfő szerintem azt is tudja, hogy őt utálni csak az internetadóért kevés. Nagyon kevés. Sőt, van annyira erős, hogy akár még gyengeséget, bölcsességet is mutathat. Bármi megtörténhet, még az is, hogy a kormányfő belátja, a fiatal demokratáknak valóban őrült ötletnek hathat egy ilyen sarc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik