Poszt ITT

Most akkor betiltják a kommentelést a Hír24-en?

A fenti kérdésre lehetne egy nagyon rövid választ adni, de úgy gondolom, valamennyivel hosszabban sem árt kifejteni.

Kezdjük a szikár tényekkel:

Az Alkotmánybíróság hozott egy határozatot, miszerint az internetes tartalomszolgáltatók felelősek azokért a kommentekért, amelyek a cikkek, blogposztok, random tartalmak alatt születnek. Akkor is felelősek értük, ha azok létezéséről nem tudnak. Akkor is, ha utólag eltávolítják a jogsértő hozzászólásokat.

Sándor Zsuzsa egykori bíró így reagált minderre a JogÁszblogon:

„A haza bölcseinek fogalmuk sincs az internet működéséről, de ami még ennél is nagyobb baj, hogy a jog alapelveiről sem.”

Most hagyjuk, hogy az AB döntése mennyire életidegen, ódivatú, mennyire mond ellent az internetes tartalmak természetének, a világháló dinamikájának, vagy, hogy mi a fontosabb: a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága vagy az emberi méltóság védelmének elve.

Foglalkozzunk inkább azzal, hogy a netes tartalomszolgáltatók (ezek vagyunk mi) szeretnék-e, ha olvasóik (ezek pedig Önök) ezentúl nem nyilváníthatnának véleményt a cikkeik alatt.

Azaz:

Most akkor betiltják a kommentelést a Hír24-en?

Jöjjön a rövid válasz:

NEM.

Mi itt a Hír24-nél ugyanis hisszük, hogy az olvasók, a közösség, a társadalom véleménye fontos és megkerülhetetlen. És ebbe beletartozik az is, amikor valaki hülye. Mert hülyének lenni, hülyeséget írni, vagy – teszem azt – ingerülten véleményt alkotni (értsd: fröcsögni) szabad. Akkor is, ha annak a valakinek, akiről a vélemény szól, ez nem tetszik.

A Hír24 cikkein rengeteg komment születik, van olyan anyagunk, amihez egy nap alatt több mint 10 ezren szóltak hozzá. És természetesen sok olyan komment van ezek között, amiben az újságírót anyázza a kedves júzer, amikor nekünk mondanak olyat, hogy „rohadjmegköcsög” vagy „ostobafirkász”. Nyafoghatnánk ezen (magunk közt meg is tesszük), de tűrjük. Mert a trollkodások között felbukkan sok értelmes, értékes komment. Azokért pedig érdemes tűrni.

Ez nyilvánvalóan nem jelenti azt, hogy ha valaki annyira durva hozzászólást ír, ami pl. személyiségi jogokat sért, azt nem fogjuk ‘kimoderálni’. Ki fogjuk. Eddig is megtettük, ez után is megtesszük. De ígérjük, hogy itt, a Hír24-en ezentúl is teret engedünk a véleményeknek, mert minket igenis érdekel, hogy Önök mit gondolnak a világról.

Akkor is, ha ez mást nem érdekel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik