Poszt ITT

Háztáji: Gyászok ásza

Bevezetés a halálhír-kommentelés tudományába.

„Besúgó volt” – ennyit volt képes beírni valaki a Facebookra a Novák Dezső haláláról szóló hír alá. Most belekezdhetnénk abba, hogy kit miért szerveztek be, és hogy amúgy az említett világválogatott focista mennyit tett az ország ismertségéért, de nem ez a lényeg.

Nagyon nem megy nekünk, magyaroknak ez a műfaj. És most nem is arra a magasabb szinteken elkövetett szerencsétlenkedésre utalunk, ami Jancsó Miklós vagy Gyarmati Fanni halála után történt.

Hanem amikor valaki meghal, és az erről szóló hírhez jönnek a kommentek. „Részvétem a családnak.” „RIP” (ez a gyakoribb verzió, biztos, mert hamarabb túlvagyunk rajta).

És aztán jönnek az egysejtűek, akik még ebbe is belekeverik a politikát, a vallást, a származást és még sok-sok mindent, ami ilyenkor rohadtul nem releváns.

„Sosem bírtam elviselni a palit. Egy igazi arrogáns menősködő köcsög volt ebben az életében (…) Ezt Steve Jobs, Bill Gates és a többi hozzájuk hasonló vámpír zúdította az emberiségre. Nem az a lényeg, hogy zsidók. Azok. De ez sokkal magasabb illetve mélyebb dolgokról szól” – ezt írta ki annak idején a Facebookra egy ismert magyar rapper Steve Jobs halála után. (Steve Jobs anyja egyébként katolikus német bevándorlók gyermeke, apja pedig szír muzulmán családból származott, de nem ez a lényeg).

A Nelson Mandela haláláról szóló hír alatt a Facebookon találtunk – néhány szimplán rasszista megjegyzés mellett – egy YouTube-linket a Majmok bolygója című filmhez.

Egy Borbély Szilárdtól búcsúzó írás alatt pedig ez a – nevezzük így – komment szerepelt: „…tudtátok, hogy kell egy kis .. „idézet” ki a tököm volt… Ti. legalább halálában ..bárkit..HÍRESSÉ tudtok tenni…”. Ki a tököm… Ha a kezedbe vettél volna valaha egyetlen könyvet, talán nem lenne a tököddel egy szinten az agyad.

És az megvan, amikor meghal egy külföldi híresség (mondjuk Paul Walker vagy Philip Seymour Hoffman), és azonnal jönnek az okoskodó-vádaskodók, hogy „és akkor bezzeg miért nem gyászoltatok ennyire, amikor XY magyar ember halt meg”? Jaaa, hogy ennek van egy mértékegysége?! Hogy mondjuk XY-t legalább 3,5-ször annyira gyászolom, mint Z-t?

Kedves Kommentátor! Te Halált Megvető Bátor Segg! Mindenkinek jobb lenne, ha inkább Berki Krisztián fényesre vasalt heréihez fűznél megjegyzéseket. Az a te szinted.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik