Poszt ITT

Tompa: Az arkangyal kalandjai

Az arkangyal megtörölte izzadt homlokát, pihegett egy sort, majd nekilátott a zsidótörvényeknek.

z ártatlan, kicsit khm nőies, irdatlan égi szárnyas arra gondolt, hogy itt élned, halnod kell, majd lányos zavarában először 1919.augusztus 5-én szervezett egy jó kis egyetemi zsidóverést (ld. Ungváry Krisztián: A Horthy-rendszer mérlege). Ez olyan népszerű közösségépítő, tímbilding eventek sorozatává nőtte ki magát, hogy utóbb az állandó verekedések miatt az akkori hoffmannrózsaügyi  minisztérium egy hónapos kényszerszünetet (zsidóverés-szünet, vö. szénszünet) rendelt el. 

Az arkangyal megtörölte izzadt homlokát, pihegett egy sort, majd nekilátott a zsidótörvényeknek. Kalapálgatott rajtuk kicsit, elégedetten forgatta őket és arra gondolt: mi már 1920-22 között bütyköltünk efféléket, amikor a németeknél még ilyesmiről szó sem volt. És hogy a nürnbergi törvények a negyedzsidókra nézve semmilyen korlátozást nem tartalmaztak, a mi echte ungarische  zsidótörvényünk igen! És hogy a  fritzek a kitérés utsó időpontjának 1935-öt adtak meg, mi, arkangyalföldiek 1919-et! Adolf Hitler szinte bárki árjásíthatott, szép szó, míg a mi Horthy apánk nem is árjásíthatott, legfeljebb szűk körben mentesíthetett a törvény hatálya alól!

Magyarul, gondolta Gábriel, mi egyrészt korábban, másrészt  keményebben zsidótörvénykeztünk,  mint maguk a németek, egyáltalán nem ők erőltették ránk a dolgot, Magyarország akkor is jobban teljesített, aki tehát arról derilál, hogy én, Gábriella szűzen mentem a háborúba és csak az a randa birodalmi pasas, vagyisizé sas lepett meg háturul  ’44 március 19-én, az a  sas, akihez képest még a Léda hattyja is egy Jávor Pál, a sas, akit németül  Reichsadlernek hívnak, gyerekek, nem zsidó ez a Reichsadler?,  és hogy a sas tehet mindenről, nem én, az vagy hülye, vagy mocskos hazug.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik