Poszt ITT

Ikrek hava: dakota és demokrata

orbán gyurcsány (orbán gyurcsány)
orbán gyurcsány (orbán gyurcsány)

Páros születésnapi köszöntő: Gyurcsánynak, Orbánnak.

Ugyan van köztük két év mínusz néhány nap különbség, de mára olyanok lettek, mint az ikrek. Mert azok.

Az ikreket – úgy általában – hajtja a megismerés vágya, jelük a Merkur (Elkúr) bolygó alatt áll, vagyis az istenek (ördögök) küldöttei. Mi mások lehetnének.

Mindketten KISZ-káderként kezdték, és – sajtóhírek szerint – a politika mellett mindketten kötődnek a föld kincseihez (timföld, szőlőföld), valamint a sporthoz (futás, foci).

Mindkettejük pályafutása – legalábbis ellenfeleik szerint – annak ékes bizonyítéka, hogy a politikai és gazdasági hatalom jegyben jár.

Mindketten hiszik: ők, csakis ők egyesítik a nemzetet, de a politikai elemzők rendre kimutatják, tévednek. Azt is hiszik, nem maguknak köszönhették korábbi bukásukat. Ebben is tévednek.

Úgy állítanak szembe két értékrendet, mintha valóban baloldaliak, illetve konzervatívok lennének, pedig pártjaik sem azok. Olyan igazi káeurópai demokraták, egyik így, másik úgy.

Fotó: Kummer János, Neményi Márton

Ikreink mindig diktatúrát vizionáltak olyankor, amikor a másik volt/van hatalmon. Ügyesen terelték egybe azokat, akik unták, hogy a másik hűbéreseinek jutott minden.

Az egyik fasisztázik, a másik kommunistázik. A cél, hogy legyenek annyian, hogy a másik ne kerüljön hatalomra, mert mindkettő hazafi vs. hazaáruló.

Az egyik mára ugyanúgy kitermelte a neki takarodót fújókat, mint a másik. Egyikük sem fojtotta el csírájában a mutyizást, umbuldázást.

Érdemben egyikük sem figyel a választókra. A magyar demokrata mindig süket, az igazi demokrata pedig mindig csalódott, mert ikreink – pártállástól függetlenül – hisznek magukban, a túlzott önbizalom pedig deficitet okoz a demokráciában.

Egyikük szenvedélyes igazságbeszédnek nevezi Őszödöt, másikuk úgy látja, kormánya valóban a választási programját valósítja meg.

A politikai ikrek szegényebbek lettek volna Magyarország nélkül. Magyarországról ugyanez nem mondható el. Boldog születésnapot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik