Poszt ITT

Orbán, ByeAlex és az EU-vízió

Lehet szeretni, lehet utálni őket, egy biztos, mindkettőt mi választottuk, és nem véletlenül.

ByeAlex – miután bejutott az 58. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába – az MTI-nek azt nyilatkozta, érez némi elégtételt, hiszen idehaza A Dal megnyerését követően szétszedte őt a sajtó és a szakma. A magyar fiú célja eztán az volt, hogy megmutassa: “A mostanában nagyon kishitű magyaroknak nem kell azonosulni senki mással”.


Fotók: MTI, Hír24

Orbán Viktor miniszterelnök régóta ugyanezt mondja. Szokásos rádióinterjújában a kormányfő ugyan nem méltatta külön ByeAlex unortodox malmői előadását, de saját kormányának az uniótól merőben eltérő, szokatlan megoldásokkal teli válságkezelését igazoltnak nevezte.

Az Eurovíziót sokan az országimázs részének tekintik, ezért kényes kérdés szokott lenni, kit küldenek versenybe. Nem lehet véletlen, hogy Magyarországot ByeAlex képviseli. A magyar nép döntött. Vélhetően ugyanaz, amely amúgy mostanság – a közvélemény-kutatások szerint – meglehetősen bizonytalan, politikailag ingadozó. Az istenadta elég komoly része a pártdalok közül nem tudna választani, de az egyszerű énekversenynél bizony határozottan szembement a központi (zsűri) akarattal. Ez akár figyelmeztető jel is lehet azoknak, akik azt hiszik, ebben az országban sosem dőlnek meg a dogmák.

Ha az emberek egyszer beleunnak az állandó kommunista- vagy fasisztaveszélybe, beleunhatnak a kereskedelmi rádiók, tévék műanyag zenéibe (copyright Balla István) is, és akkor bizony ugyanúgy érkezhetnek a protestvoksok, mint a politikában. Ahogy jött ByeAlex, jöhet az a politikus is, aki saját szövegéhez olyan dallamot ír, ami fülbemászó a magyarnak. Ahogy a megcsinált sztárokra nemet mondtak, üzenhetik a magyarok a politikai elitnek is azt, hogy elég volt belőletek. Tehát pártállástól függetlenül minden politikus kezdje törni a fejét, mit kezd majd abban az országban, ahol ByeAlex a közönségkedvenc.

A könnyűzene a magyar kultúra része, melyben a különböző nézeteket vallók ugyanúgy harcolnak egymással, mint a politikusok. Noha ByeAlex kedvesét a farkasok nevelték, ne feledjük, ebben a bulvármédia által meghatározott közegben bizony „ember embernek farkasa”. Nem ismert, mekkora a közös halmaz a magyar zeneipar és a magyar politika elutasítóinak táborában, de nem kizárt, hogy éppen ByeAlex jelzi azt a politikai és kulturális közepet, amely úgy véli: ahogy minden józan baloldalinak vállalhatatlan bármilyen szocialistamázú pártszövetség, a jobboldalon is vállalhatatlan a Fidesz és trafikos holdudvara.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik