Poszt ITT

A komondorok védelmében

komondor (komondor)
komondor (komondor)

A komondor az egyik legismertebb magyar pásztorkutyafajta. Nem terel, nem terelgetik, de nem csak ez különbözteti meg a politikustól.

A komondor feladata nem a terelés volt, hanem a nyáj megvédése. Ősi jó tulajdonságai a karakánság, bátorság, hűség és méltóságteljesség. A komondor igénytelen, ha gazdája szereti, tökéletesen jól érzi magát. Az őrzés annyira a vérében van, hogy tanítani sem kell.

Ha helyesen nevelik, nem akarja dominanciáját bizonyítani gazdájával szemben, és szeretetét nemcsak gazdájára, hanem a családtagokra és a közeli barátokra is kiterjeszti. A komondor nem hízeleg, elvárja, hogy tiszteljék önállóságát, szuverén egyéniségét.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Önálló döntéseket hoz, a számára értelmetlen parancsokat nem is teljesíti. Ugyanakkor – mint minden kutya – nagyon hűséges. Tudunk olyan komondorról, amelyik elpusztult, miután gazdája elhagyta.  A komondort – a feleségekkel ellentétben – nem szokták kutyuskámnak becézni.

Az ittasságra nem hajlik, a veszettségre azonban – mint minden kutya – igen. A komondor az emberekkel ellentétben nem az alkoholtól lesz veszett. A komondornak semmi köze gazdája bűneihez, nem mondjuk, hogy valaki komondorkodott, ellentétben az úgynevezett disznóságokkal, amelyekhez szintén semmi közük a sertéseknek, legfeljebb a részeg disznóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik