Poszt ITT

Zöld utat ad a gyiloknak a Médiahatóság

Hivatalból nem, kizárólag bejelentés alapján vizsgálódnak. Vér, hulla, lábát tört részeg nem számít, csak az arány, az a bizonyos 20 százalék.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hivatalból nem köteles vizsgálni a “pozitív” és a “negatív” hírek arányát, a hírcsoportok közül kizárólag a bulváros bűnügyi hírek előfordulási arányát figyeljük – írta egy bloggernek küldött válaszában az NMHH azután, hogy a férfi megunva a balesetektől és bűncselekményektől „bekékülő” híradásokat, a hatósághoz fordult magyarázatért. Arra volt kíváncsi, hogy felügyeleti és kontrollszervként mit tesznek a kiegyensúlyozottabb arányokért, különösen úgy, hogy az az egyébként sokat vitatott médiaszabályozásban is szerepel, mint előírás.

A hatóság szerint csupán egyetlen szabály létezik: a híranyagok vagy tudósítások nem lehetnek hosszabbak a híradások időtartamának húsz százalékánál. Hiába azonban az elnéző bánásmód, az egyedüli kitételnek van, hogy még így sem sikerül eleget tenni.

A Médiahatóság felmérése szerint a TV2 szinte majd’ minden hónapban eléri a 20 százalékot, sőt, idén márciusban és áprilisban 5 százalékkal túllépték a megengedett határértéket. Ez azt jelenti, hogy 31 nap alatt összesen 178 kékhírrel – adásonként körülbelül öttel – sokkolták a tévénézőket. Az RTL Klub és a közszolgálat ennél valamivel visszafogottabb: az RTL-nél 104, a „királyi” híradóban „csupán” 53, a NEO Fm-nél pedig mindössze három bulváros bűnügyi hír fordult elő az év harmadik és negyedik hónapjában.

Az NMHH hangsúlyozta: nem tartozik a bulváros bűnügyi tematika körébe a hivatalos személy, a közfeladatot ellátó személy és a külföldi hivatalos személy által vagy ellen elkövetett bűntett, a külföldi vagy hazai vonatkozású terrorcselekmény, etnikai alapú bűncselekmény, valamint a szociális indíttatású bűncselekmények egy része. Ezek ugyanis – az NMHH szerint – „a demokratikus közvélemény tájékoztatását szolgálják”.

A Médiahatóság a kereskedelmi televíziók hírszerkesztési gyakorlatát illetően megjegyezte: minden médiaszolgáltató a műsorszámaik tartalmát és hírszerkesztési elveiket szabadon határozzák meg, és amennyiben eleget tesznek a médiatörvényben és a médiaalkotmányban előírt rendelkezéseknek, akkor további követelmény velük szemben nem támasztható. „A hatóság a jogszabályokban előírt kiegyensúlyozott tájékoztatás teljesülését hivatalból nem, kizárólag bejelentések alapján tudja vizsgálni. Az NMHH a törvényben rögzített, bulváros bűnügyi hírek éves arányának ellenőrzéséhez az adatokat heti rendszerességgel feldolgozza, és éves szinten értékeli” – részletezték levelükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik