Poszt ITT

Mutáns halakat hozott a válság az RTL-nek

A zsékategóriás filmek aranykora bár nem most kezdődött, az RTL Klubon főműsoridőben találkozni egy óriási digitális piranhával mindenesetre elég vicces.

Hatalmas gyilkos halak, úgynevezett megapiranhák szundiznak mélyen az Orinoco folyó egyik mellékágában. Aluszkálnak békésen, ám egyszercsak felkelnek és – mint minden normális ébredő – reggelire vágynak. Hogy, hogy nem, kijutnak a mellékágból, megörülnek és habzsolni kezdenek. Embert, mert az finom. Floridáig jutnak, a városlakókból is falatoznak, ám egy metsző tekintetű FBI-os (vagy ki) és csini vörös társnője jól megállítják őket. Mindeközben a több tonnás pikkelyesek röpködnek, helikopterről meg tengeralattjáróról lövik őket, robbanás is van, nem egy, nem kettő.

A kétfejű cápától a szende szűzig – galéria a legállatabb ZS-kategóriás filmekből! Kattintson a képre!

Többé-kevésbé ebben az élményben részesítette az RTL Klub múlt csütörtökön a Barátok közttel felizgatott, mozizásra vágyó nézőit. A Megapiranha mókás és fáj, agyi leépítésre kifejezetten alkalmas, nem egy összebújós vagy épp gondolkodós produkció. Ajánlható bárkinek: főleg haragosainknak, büntiből.

Beúsznak a gyilkos halak

A Megapiranhához hasonló alacsony költségvetésű, jelesül zsékategóriás filmeket – a tévék a tévhittel ellentétben – nem egy falusi búcsúban lövik a kétpálcásról, hanem komoly filmmarketeken szerzik be. Jó, de miért és hogyan és merre és főleg: minek?

Néhány trashfilmnek már van akkora kultmozikra szakosodott nézőserege, hogy érdemes megvásárolni. Ilyen például a Megpiranha. Az RTL Klub műsorbeszerzési vezetője azt mondja, bár nem akarnak dömpingben adni ehhez hasonló filmeket, de az óriási gyilkos halaknak igenis van létjogosultságuk a magyar tévéképernyőkön. Ezen felül tény, hogy a kereskedelmi tévék általában csomagban veszik a produkciókat, még a legnagyobb hollywoodi filmeket is, a stúdióknak ugyanis érdeke, hogy például ne csak a Harry Pottert adják el. A varázslófiú magányát csillapítandó, több, akár alacsonyabb költségvetésű filmet is hozzácsapnak, és az így létrejött csomagokat kell megvennie például az RTL Klubnak is. Fórizs Tibor szerint a stúdiók üzleti érdekei mellett a jelenlegi gazdasági helyzet is befolyásolja a tévék műsorbeszerzését: azaz néha be kell érniük az olcsóbb hússal. Egy mutáns amerikai piranha pedig közel sem kerül annyiba, mint egy varázslópálcás angol kisfiú.

Az AGB adatai alapján egyébként valóban érdemes volt leadni a Megapiranhát az RTL-nek. A filmet a 18-49-es korosztályból 260 ezren nézték. Összehasonlításként ugyanaznap, ugyanabban az idősávban a köztévére költözött Fábryt nagyjából harmad-negyedannnyian, 73 ezren.

A gyíkasszony illata

A trashfilmekről szólva van egy név, amit kötelező ilyenkor megemlíteni: a leghírhedtebb zsékategóriás filmgyártó az amerikai Asylum stúdió, amely ráfeküdt az alacsony költségvetésű, úgynevezett „mockbuster”mozik készítésére. Ezek azok a filmek, amelyek bár gyanúsan hasonlítanak a legnagyobb mozisikerekre (blockbusterekre), de azért mégsem azok. Huszadannyi pénzből, a Marslakókat is verő bugyuta történettel, gagyi trükkökkel és kamerafób színészekkel próbálják kihozni a magukból a maximumot, készítőik pedig pont annyit változtatnak a lekoppintott sztorin, hogy még épp ne legyen hosszadalmas pereskedés az ügyből.

Az Asylum mindebben verhetetlen: az ő áldásos tevékenységüknek hála olyan alkotásokkal lett gazdagabb filmtörténelem, mint a Terminátor – Megváltás sikerét meglovagló Terminators – Nincs megváltás. Vagy szőke képregényistent megörökítő Thor után a szupergagyi gyíkszörnyekkel harcoló Thor, a legyőzhetetlen. Vagy az ufós-lövöldözős Csata: Los Angeles után az ufós-lövöldözős Harc Los Angelesben. A misztikus Da Vinci-kód után a kevésbé misztikus Da Vinci-rejtély. A világot globális környezeti katasztrófával elpusztító 2012 után a világot globális környezeti katasztrófával elpusztító 2012 – Ha eljő a világvége és a világot globális környezeti katasztrófával elpusztító 2012: Végzetes robbanás és a világot globális környezeti katasztrófával elpusztító 2012: Jégkorszak. Vagy éppen a 11 Oscarral díjazott Titanic után a Titanic II mindenféle Leonardók nélkül ugyebár. Illetve ne feledkezzünk el a globális hülyeségtár egyik csúcstermékéről sem, a remek Megapiranháról.

Az Asylum mellett természetesen több hasonló színvonalú, elsősorban DVD-filmeket készítő stúdió van szerte a világon. Hasonló gagyikat gyárt az amerikai Cinetel (nekik köszönhetjük például a mesés Dinocroc vs. Supergator című alkotást) és a szintén amerikai monstrum Echo Bridge (műveik közt említhetjük a Szörnyfarkas – Monsterwolf című rettenetet). Az ázsiainak sem kell szégyenkezniük, hisz náluk is kellemesen folydogál a bélsár a DVD-lejátszóból, ha elindítjuk mondjuk a Golden Network Asia stúdió egyik művét, a Gyíkasszony és az elkötelezettség – Lizard Woman and the Commitment címűt.

Bréking!

Az RTL Klub csütörtök este egy újabb Asylum-klasszikust tűz műsorra, a Megacápa az óriáskrokodil ellen címűt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik