Poszt ITT

Szembemennek a való világgal a tévék

Rosszul illusztrált hajótragédia, Magyarországról hamisító CNN, földbe döngölt Batman. Másik esemény, más időpontban, más helyszínen. Bakigyűjtemény.

Figyelmetlenség, hozzá nem értés vagy szakmai hiba? Az MTV újabb bakija kapcsán a Hír24 összegyűjtötte az elmúlt évek legkínosabb tévés „mellényúlásait” a hazai és a külföldi médiából.

Az a hajó, nem az a hajó…

A napokban újabb elemmel bővült az MTV híradójának bakigyűjteménye. Igaz, ezúttal nem a hírműsor, hanem a honlap szerkesztői követték el a hibát. A múlt hét pénteken zátonyra futott olasz luxushajóról szóló cikküket egy, a YouTube videomegosztó oldalra tavaly januárban feltöltött felvétellel illusztrálták, „Videó a süllyedő luxushajó belsejéből” címmel. A rövidfilmet azonban nem a Costa Concordia biztonsági kamerái rögzítették, hanem a P&O Pacific Sun nevű óceánjáróé, amely 2010 augusztusában, 600 kilométerre Új-Zéland partjaitól keveredett pusztító viharba.

A hibát viszonylag gyorsan észlelték a csatornánál, a felvétel pár órával a publikálás után lekerült az oldalról. Nem úgy a TV2 honlapjáról, ahol még mindig megtekinthető. A Mokka szerkesztői szintén úgy döntöttek, hogy az évekkel ezelőtti tragédia felvételével “adják el” a mostani hajószerencsétlenségről szóló riportjukat. “A Costa Concordia belülről a baleset utáni pillanatokban, a hajó ekkor kezdett az oldalára borulni, a székek és az asztalok elszabadultak, és sokan az utasok közül sem tudtak megkapaszkodni” – hangzik el az anyagban, miközben a P&O Pacific Sun óceánjáróról készült videót látjuk.

…és az a repülőgép, sem az a repülő

2009 júniusában a bolíviai PAT, a lengyel TVN24 tévé és egy holland rádió is vezető hírben számolt be arról, hogy “megbízható forrásból exkluzív fotókat kaptak” a szerencsétlenül járt Air France-gép utasainak utolsó pillanatairól. A felvételeken jól látható, hogy a jármű már a levegőben kettétört, és az utasok oxigénmaszkok után kapkodnak. A hírverseny hevében egyik szerkesztőnek a fejében sem fordult meg a kérdés, vajon ki képes a 200 kilométer/órás sebességgel, 228 emberrel a fedélzetén az Atlanti-óceánba zuhant Airbus A330-ason fotózni, és a képeket még a becsapódás előtt kiküldeni gyorsan a szerkesztőségekbe. A többi közt ezért is történhetett meg az, hogy „exkluzív képek” helyett valójában a Lost – Eltűntek című sorozat legendás géplezuhanós jelenetének egy kiragadott részletét mutatták be a riportokban.

Kegyeletsértés

Az egyik – ha nem a – legkínosabb eset az RTL Klub híradójában történt tavaly februárban. A „Megnevezték Cozma gyilkosát” című vezető anyagban a műsorvezető, Szellő István mögötti grafikára Marian Cozma kézilabdázó fotója helyett a 2009-ben infarktusban elhunyt jégkorongozó, ifjabb Ocskay Gábor képe került. Az RTL Híradó később elnézést kért az érintett családoktól.

Magyarországról hamisított a CNN

2008-ban a júliusi szerbiai tüntetésekről a magyar szem számára különös videót tettek közzé a CNN honlapján. A Karadzic kiadatása elleni demonstráció képeit a 2007-es magyarországi zavargások felvételeivel toldották meg. A videón jól felismerhető a környék, a kisföldalatti táblája, de ha ez nem lenne elég, a címeres magyar zászló minden kétséget eloszlat.

A CNN.com másfél perces videójából körülbelül 35 másodperc valóban a Karadzic kiadatása elleni szerbiai eseményről közvetített, a felvétel végén azonban újra az Andrássy út, a kisföldalatti Bajcsy-Zsilinszky utcai megállója látható.

Filmklasszikusból loptak vágóképeket

A Top Gun című, 1986-ban készült filmből szedett ki vágóképeket és mutatott be híradójában a kínai köztelevízió (CCTV). A CCTV még január 23-án sugárzott egy riportot a kínai légierő egyik gyakorlatáról: az összeállításban látszott, ahogy egy vadászgép kilő egy rakétát egy másik katonai gépre. Az eltalált repülőgép hatalmas fénycsóvával robbant fel és a drámai felvételt a légierő tisztjeivel készített interjúk közben vágták be. A kínai internetezők közül viszont többen is kiszúrták, hogy a vágóképek valójában az 1986-ban Tom Cruise főszereplésével készült Top Gun című film egyik végső jelentéből valók.

Földbe döngölik Batmant

A TV2 reggeli műsorának egyik tavaly februári riportjában a két műsorvezető, Demcsák Zsuzsa és Pachmann Péter a legújabb Batman-filmről beszélgetett Puzsér Róbert filmszakértővel. A csatornának már a felvezetésben sikerült magára haragítania az összes bőregér-rajongót, ugyanis a harmadik rész trailereként a Batman: Arkham City című videójáték előzetesét vetítették le. Azonban nem csak a műsor szerkesztői, a meghívott vendég sem volt kellőképpen felkészült a témában. A szakember közel hatperces megszólalásában csupán azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy miért tartja lakkruhás félbolondnak a Denevérembert, és egyenesen rossz viccnek a 2012-ben bemutatásra kerülő filmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik