Poszt ITT

Nagy Dávid: csak látszólag nem változott semmi

Tandíj, röghöz kötés, Hoffmann Rózsa – ezek ellen tiltakoztak tavaly ősszel a hallgatók. Tandíj lesz, röghöz kötés lesz, Hoffmann van. Mit szól ehhez a HÖOK-elnök, Nagy Dávid? Villáminterjú.

Az október 27-i hallgatói tüntetésen a HÖOK három fő követelést fogalmazott meg: ne legyen tandíj, ne legyen röghöz kötés, és ne legyen Hoffmann Rózsa az államtitkár. Ehhez képest csütörtökön az államtitkár asszony jelentette be, hogy 34 ezer hallgató kivételével mindenkinek fizetnie kell a képzésért. A törvényben pedig szerepel a röghöz kötést leíró hallgatói szerződés. Azaz egyik követelésük sem teljesült. Újra demonstrálni fognak?

Csak látszólag igaz, hogy minden változatlan. A felsőoktatási törvény hallgatói szempontból lényegi és előnyös változásokat tartalmaz az akkori elképzelésekhez képest. Igaz, hogy csökkentett keretszámmal, de maradt az államilag finanszírozott képzés. Általános tandíj-kötelezettséget tehát nem vezetnek be. A hallgatói szerződésekkel kapcsolatos fejleményekre még várunk, de a Navracsics Tiborral történt egyeztetéseinken ez ügyben is történt előrelépés. A részleteket még nem ismerjük, de itt sem igaz, hogy nem történt semmi a demonstráció óta.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A csütörtökön ismertetett hallgatói keretszámokkal és a kormány által leírt iránymutató képzési költségkeretekkel egyetért a HÖOK?

Az önköltségi kereteket egy évre határozták meg. Ha ezt fél évre levetítjük, akkor azt látjuk, hogy nincs jelentős eltérés a jelenleg alkalmazott költségtérítésekhez képest. Intézményi szinten eltérhet, de ha az átlagot nézzük, akkor nincs nagy drágulás. Egyébként viszonylag nagy az intézmények mozgástere a tekintetben, hogy a tól-ig határok között hol határozzák meg az önköltség mértékét. Lényeg, hogy egy megközelítő jelet tehetünk a jelenleg alkalmazott költségtérítések és az új önköltségek közé.

Ez most csak 2012-re igaz. Garantált, hogy jövőre nem ugrik meg a tandíj mértétke?

Nem garantált, 2013-ban változhatnak. Meglátjuk. Ami viszont a keretszámokat illeti, ott már most is nagyobb problémáink vannak. Nem tudunk azzal egyetérteni, hogy ilyen mértékben megvágják az államilag finanszírozott helyeket, hiszen ez csökkenti a felsőoktatáshoz való hozzáférés esélyeit. Érdemes megnézni a számokat tudományterületenként! Ha jóhiszeműen vizsgálom, akkor a legtöbb tudományterület keretszámai talán-talán magyarázhatók a demográfiai folyamatokkal. Ez alól a logika alól kivétel a bölcsész, az informatikai és a társadalomtudomány. Drasztikus, és szerintünk indokolatlan a gazdaság- és a jogtudomány keretszámainak változása. Nem tudom, milyen elv és logika mentén határozták meg ezeket az elképesztő adatokat, és nem tudni milyen következményei lesznek ennek.

A műszaki terület fejlesztését a kormány többször is prioritásként határozta meg. Ön szerint ez a szándék látszik a számokon?

Ha az államilag finanszírozott és a részösztöndíjas képzést összességében nézzük, akkor 16 ezer körül van a nem önköltséges hallgatók száma. De ha csak a teljesen térítésmentes hallgatók számát nézzük, akkor a tavalyi 9800-ról 8000 főre csökken ez az adat. Tehát ahhoz képest, hogy ez kiemelt terület, nem tűnik logikusnak ez az elképzelés sem. Az, még egyszer hangsúlyozom, kedvező fejlemény – s azt gondolom, ebben benne van a HÖOK fellépése, tárgyalásai is – hogy az önköltség összege nem lesz jelentősen magasabb az addigi költségtérítések összegénél.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek szerint a HÖOK több ponton most már elfogadhatónak tartja a felsőoktatási törvényt, de jelentős fenntartásai is maradtak. Mi a következő lépés? Folytatják a tárgyalásokat Navracsics Tiborral, Hoffmann Rózsával, esetleg Orbán Viktorral?

A miniszterelnök úrral és Navracsics Tiborral folytatott megbeszéléseink jelentős eredményeket hoztak, közeledtek az álláspontok. A hallgatói szerződések tekintetében azonban például még ma sem látunk tisztán. Szeretnénk elérni, hogy a röghöz kötést oldják fel. El tudjuk esetleg fogadni, hogy egy ésszerű keretekben meghatározott időtartamot Magyarországon kell ledolgozni az itt megszerzett tandíjmentes diplomáért. Ezt a társadalmi igényt, ennek a logikáját értjük. De azzal nem értünk egyet, hogy rögtön, vagy majdnem rögtön el kelljen kezdeni ezt a „törlesztést”, vagy az állami ösztöndíj visszafizetését.

Sajtóhírek szerint három éven belül el kell majd kezdenie a diploma megszerzése utána a fiataloknak a „ledolgozást”, és annyi hónapot kell itt dolgozniuk, ahányszor 100 ezer forintot fizetett utánuk az állam. Ezzel akkor nem ért egyet?

Sajtóhírekre nem szoktunk reagálni, csak hivatalos anyagokra.

Nem válaszolt: tárgyalnak tovább a kormány képviselőivel?

Folyamatosan tárgyalunk mind a KIM-mel, mind az oktatási államtitkársággal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik