Poszt ITT

Minden tüzes kemence felrobbanhat egyszer

Benda László Észak-Koreáról és a "kiblőrözésről".

Téged, talán egyedüli magyarként, kitiltottak Észak-Koreából. Tervezed, hogy most visszamész?

Ahhoz bizonyosságot kell tudni. Nem szívesen megy az ember házhoz, azért, hogy ott derüljön ki, ki van tiltva. Az tény és való, hogy háromszor tiltottak ki. Utoljára úgy tűnik, hogy addig, amíg a rezsim áll. A rezsim áll. Úgyhogy nem tervezem.


Fotó: MTI / Földi Imre

Diktátorváltás lesz. Ki ez a feltehetően 28 éves fiú? Svájcban tanult, ismeri, sőt egyes hírek szerint kedveli a nyugati dolgokat. Jelent ez bármit?

Ha a rendszert titokzatosnak hívjuk, és édesapja születésére is azt mondjuk, hogy titokzatos, csakúgy, mint a halálára, akkor a fiúra nyugodtan használhatjuk ezt a szót. Kim Dzsong Ilnek több házasságából, több gyermeke született. Három fiú ismert: közülük a legkisebb Kim Dzsong Un, a trónörökösjelölt. Még azt se tudni pontosan, hány éves. Ahogyan az apjáról sem tudta senki, csak azt, melyik napon látta meg a világot. Az nemzeti ünnep volt. A fiatalember január elején született, de senki nem tudja biztosan, hogy 27, 28, vagy 29 éves lesz-e. Azt valóban tudni, hogy egy svájci bentlakásos magániskolában tanult a bátyjához hasonlóan, mint a követség egyik alkalmazottjának a gyereke. Persze már ő is engedte kiszivárogni, hogy valójában egy nagyon előkelő család sarja. Ez mindenesetre azt is jelentheti, hogy látott idegen kultúrákat, elboldogul angolul, németül, franciául. De ez is ellenőrizhetetlen. Hazatérte után a nagyapjáról elnevezett Kim Ir Szen Katonai Akadémiára járt Phenjanban. Szemben az édesapjával, aki mintegy 20 évig készült a hatalomra, Kim Dzsong Unnak erre sokkal kevesebb ideje volt. Egyrészt fiatalabb, másrészt Kim Dzsong Il három éve szélütést kapott és ez sürgette a hatalom átörökítésének procedúráját. Ezután lett a fiatalember, akit az észak-koreai sajtó csak, mint “ifjú tábornokot” emleget, a katonai bizottság tagja, aztán alelnöke. Ez a legmagasabb grémium, mert a párt az nem nagyon funkcionál. Aztán a központi bizottság titkárának is kinevezték, tehát gyorsított ütemben próbálták felkészíteni a hatalomra, de ismerve az ottani hagyományokat, ilyen fiatalon a konfuciánus társadalmakban nehéz tekintélyre szert tenni, úgyhogy inkább azt gondolom, hogy kollektív vezetésnek kell működnie, ha ő lesz az örökös.

Most ki az igazi vezető? Van mégis csak egy atombombájuk…

Nagy valószínűséggel egy kollektív vezetés, de azt a családon belül kell érteni, amolyan Família Kft.-szerűen. A katonai bizottság alelnöke Kim Dzsong Il sógora, a kisebbik Kim nagybátyja. De a nagynéni is a politikai bizottság tagja. Ez az a házaspár, akik gyámkodhatnak az ifjú Kimen, ha egyáltalán képes megszerezni és megtartani a hatalmat.

Elég régóta éheznek. Lehet ebből bármi?

Kelet-Európában sem merte senki megjósolni, hogy fordulat lesz, úgyhogy ez lehetetlen most is. Olyan kőkorszaki kommunizmussal állunk szemben, olyan sztálinista rendőrállammal, ahol formálisan kiépített besúgórendszer van. Vidéken ötházanként van egy – nevezzük finoman így: tömbbizalmi, aki akárkinek a lakásába bemehet. Tehát rettegésben tartják a népet. A párt egyelőre összetartónak tűnik, de természetesen minden tüzes kemence felrobbanhat egyszer.

És a másik, az MTV-s éhezés?

Amióta az MTV belső állományból kisatíroztak, vagy „kiblőröztek”, azóta a kényszernyugdíjasok életét élem azzal, hogy ugyanannyi munkám van, tanítok, előadok, írok, és azokról a szakterületekről beszélek, amelyekről már magam is elhittem, hogy értek hozzájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik