Poszt ITT

Lili, az ötéves csodagyerek

5 éves magyar kislány a világ legfiatalabb mesekönyvszerzője.

Kapcsolódó cikkek

Szigetlaki Júlia Lilla még csak óvodás, de már saját könyvvel büszkélkedhet. A napokban került a könyvespolcokra első mesekönyve, Lilimesék címmel. A kislánnyal és anyukájával, Eszterrel beszélgettünk.

Mivel szeretsz rajzolni, Lili?

Zsírkrétával szeretek, az iskolában és otthon is szoktam rajzolni.

Mit szoktál rajzolni?

Virágot, hercegnőt, meg állatokat. Nagyon szeretem az állatokat, nekem is van egy kutyám, Brian a neve. A hercegnők közül pedig Csipkerózsika a kedvencem. Anyukám szokott nekem olvasni mesét, meg a tévében is szoktam nézni.


Fotók: Hír24

Rajzoltál egy könyvet, amiben négy történetet mesélsz el, miről szólnak?

Lilitündér mindig segít, ha baj van. Az első mesében a madarakat keresi, akiket kalandos út után megtalál az égen. Lehet, hogy mégsem madarakat kellett volna keresni, most úgy látom, jobban hasonlítanak a rajzok a pillangókra. Tudod, annak vannak olyan kerek szárnyai – majd legközelebb. Anyukámnak az utolsó tetszik a legjobban, amiben a malac van. Aki megette a puskát, hogy ne lője le a vadász.

Örülsz neki, hogy könyv lett a meséidből? Az oviban elmondtad?

Igen örültem, vittem az oviba is belőle, az ovónéni felolvasta nekünk. A csoportban most mindenki mesét akar rajzolni.

Eszter, hogy jött az ötlet, hogy a lányod rajzaiból könyv készüljön?

Mint minden szülő, mi is gyűjtögettük gyerekünk, Lili rajzait, aki egyszer csak összefüggő történeteket kezdett el lapra vetni. Már egy évvel ezelőtt kezdte rajzolni a négy mesét. Noha grafikusok vagyunk, soha nem tanítottuk rajzolni, mindent rábízunk a képzeletére. Aztán arra gondoltunk, milyen vicces lenne, ha megpróbálnánk mesekönyvként értékesíteni Lili munkáit. Egyentalán nem a pénzről van szó. Csupán szerintünk nagy dolog, hogy ennyi idősen kész történetekkel áll elő egy óvodás. Nagyobb korában biztos örömmel nézi majd vissza a saját 72 oldalas könyvét.


“Szeretek virágot, hercegnőt, meg állatokat rajzolni”

Szerinted miért pont efféle dolgok, mint például a sárkány, vagy vadász foglalkoztatják a kislányodat?

Bizonyára az általunk és a nagyszülők által olvasott mesék befolyásolták a gondolatait. Ahogy minden vele egykorú kislány odavan a hercegnőkért, és tudja, milyen a „gonosz” és a “jó” szerepe. A kishúga is megjelenik a második mesében, ami azért lehet, mert nagyon félti és szereti. Szerintem igazán kalandos kis történetek.

A világ legfiatalabb mesekönyvírója?

Minden bizonnyal igen Voltak már fiatalabb szerzők a világban, de ők mára idősebbek mint Lili. Olyan szerzőre, pedig aki saját maga által kitalált és elmesélt meséket, saját rajzaival jelentetett meg kimondottan mesekönyv formájában, egyáltalán nincs példa a világban ebben a korosztályban. Magyarország tekintetében pedig biztosan állítható, hogy Lili minden idők legfiatalabb önálló szerzője.

Szigetlaki Júlia Lilla
2006. február 22-én született, Nagykovácsiban él szüleivel, nagyszüleivel és Hanna nevű 2 éves kistestvérével.
A nagykovácsi Kispatak óvoda Zsebibaba csoportjába jár, óvodai jele a pöttyös gomba.
Nagyon szeret babázni és rajzolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik