Poszt ITT

Hajolj bele a hajamba – de hogyan? [vízióblog]

„Vigyél messze május, vezess a Nap felé".

Ez a kezdősora Péterfy Bori remek dalának. Baricz Gergőt nem a május vitte messzire, hanem a december. Meg az előtte lévő két hónap. Persze még így is szerethető figura, egy aranyhal, akit kifogott az RTL Klub abból a több ezer főt számláló tehetségtengerből, amelyben persze alig akad igazi tehetség.

Az X-faktor erdélyi üdvöskéje ugyanakkor mára megosztó személyiség lett, és ennek legfőbb okozója maga a csatorna. Az RTL persze élvezi, ha valaki a közbeszéd tárgya, legyen az negatív vagy pozitív apropó, így lényegében azt csinál az embereivel, amit akar, oda hajigálja őket, ahová akarja. A sokszor hisztérikus kampány, a szereplők túlsztárolása még az olyan ártatlannak tűnő embereket is megváltoztathatja, mint amilyen Baricz Gergő. Igaz, még nem lehet eldönteni, elromlik-e sokak reménysugara.

„A lányok, hogyha megjössz, nagyon szeretnek” – mondja Bori a dalban. Baricz Gergő szombati koreográfiája és a stylist kreációja után az a gyanúm, hogy nem csak a lányok vannak ezzel így… „Ingüket letépik a rajtam hagyott szemek” – pláááááne.

Baricz Gergő első dala:

Megérne egy misét, vajon mi alapján dolgoznak a kereskedelmi csatornák öltöztetői, de hogy felül lehetne vizsgálni a munkájukat, annyi bizonyos. A tehetségkutatók zsűrije ráadásul szinte minden adásban fikázza őket (a másik adón is, ha épp fut ott valami), így a saját fészekbe kakilás gyakran visszatérő elem. Nagy Feró szerint trendi lett Baricz Gergő, feltehetően itt nem csak az öltözékre gondolt.

Keresztes Ildikó, a mentor, dalválasztásával elérte, hogy Péterfy Bori a Quimbyvel egy kalapba kerüljön. Merthogy a youtube-ra felpattanva és kikeresve az eredeti dalt a többi közt egy ilyen hozzászólás érkezett: „like, ha az X-faktor vezetett ide”. Hétfő délelőttig 51-en meg is nyomták a felfelé mutató hüvelykujjat, és az egyéb kommentekkel is elárasztották a Baricz-fanok és a nem fanok a már majdnem 3 és fél milliós megtekintést felmutató videót.

A Quimby Most múlik pontosan című dalát Janicsák Veca előadásmódja után sokan a Csík Zenekarral azonosítják, még neves közéleti személyiségek is eltévesztik Kis Tibiék dalának eredetét. Éljen a magyar zene és a kollegalitás!
Bori dalát a csapból is nyomták annak idején, így nem hinnénk, hogy tömegesen most ismerték meg először „a népek”, persze a fiatalabb generáció egy része lehetséges.

Péterfy Bori dala:

„Baricz Gergő a Hajolj bele a hajamba szám feldolgozásával új himnuszt adott a melegmozgalomnak!” – szól az egyik hozzászólás, „szerintem szánalmasan elrontotta ezt a remek dalt a kedves Baritz úr…,Bori meg már letett az asztalra pár dolgot…” – így a másik.

Sorolhatnám még a megalázó, dicsérő, biztató vagy éppen szemrehányó sorokat, de a lényeg úgyis az, hogy a kis szerény srácból trendi fiatalt faragott a műsor, ennek minden előnyével és hátrányával.

Már be tudott szólni Malek Miklósnak, amikor ő szakmai kritikát fogalmazott meg, ugyanakkor őszintesége mutatkozott meg a második dalt követően, amikor elmondta, a súrlódások ellenére nagyon boldog, hogy itt lehet a műsorban.

Ami Erdélyt illeti. A Csillag születikben László Attila volt a nagy reménysége a székely embereknek, meg is nyerte a versenyt, érdekes, azóta szinte semmit nem lehet róla hallani. A kommentek java része most is az „Erdély veled van”, „Gergő maga Erdély”, „ő a mi fiunk” típusú hozzászólás, és ez megható, talán megrázó, valljuk be.

A második szombati dal Baricz Gergőtől:

A 21 éves Baricz Gergő tényleg messzire jutott a hargitai Borzontról, és még nincs vége a műsornak.

Mint ahogy Erdély, mi is drukkolunk azért, hogy ne olyan nagyon messzire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik