Poszt ITT

Kassai: kellékek vagyunk csupán!

Kassai Viktor kedden fogta a sípját és elutazott a Bayer 04 Leverkusen-Chelsea FC Bajnokok Ligája labdarúgó-mérkőzésre.

Állandóan úton van. A futball szakzsargon negatív jelzője. Arra a labdarúgóra mondják, aki ütemtelenül, nem a játék ritmusának megfelelően, folyamatosan késve kergeti a labdát.

Állandóan úton van. A játékvezetők esetében szó szerint értendő és pozitív értelemben. A sok utazás megbecsülést, nemzetközi feladatokat sejtet.

2010, Bajnokok Ligája, döntő

Kassai Viktort az UEFA játékvezető bizottsága 2007-ben emelte a legmagasabb, elit kategóriába. Azóta állandóan úton van. Már 2008-ban olimpiai döntőt, 2010-ben világbajnoki elődöntőt, 2011-ben Bajnokok Ligája döntőt vezetett. A legmagasabban jegyzett játékvezetőnk állandó csapatával, Erős Gábor, Ring György asszisztensekkel, Szabó Zsolt tartalék játékvezetővel, Fábián Mihály, Andó-Szabó Sándor alapvonal mögötti segítőkkel november 23-án, szerdán este a Bayer 04 Leverkusen-Chelsea FC mérkőzést vezeti.

– Számon tartja hányadik BL fellépése előtt áll?

– Nem vagyok egy statisztikus alkat, de a BL-t kivételesen tudom – a 17. meccsem jön.

– Feltételezem, a csomagolás már nem okoz gondot…

– Nem kell már lista…. Mez, sportszár, cipő, sárga, piros lapok, síp – csak a legszükségesebbek.

– Vinni kell? A játékvezetőknek nincs bekészítve az öltözőbe az originál garnitúra mindenből, mint a csapatoknak?

– Ááá, dehogy. Még a BL rajtja előtt az UEFA kiküldi valamennyi kerettagja számára az adott szezonban használatos három garnitúra, különböző színű mezt. Az aktuális meghívóban pedig tájékoztatnak, a mérkőzésre melyiket kell magunkkal vinnünk. Aztán szépen hazahozzuk, kimossuk és visszük legközelebb is.

A BL-döntő összefoglalójából kiderül, a játékvezető valóban kellék csupán. A gólok: 2:12, 3:13, 6:35, 9:25-nél.

– Hogyan készül egy-egy mérkőzésre?

– A helyszínen a mérkőzés előtti nap edzést tartunk. Futás, átmozgatás, gimnasztika, sprintek a program.

– És az adott meccsre külön a csapatokból, egy-egy játékosból? Ki az, aki szimulál, aki megpróbálja átvágni a játékvezetőt, aki vitatkozós fajta? Nincs videózás, meccselemzés?

– Az ilyen típusú felkészülés folyamatos, és nem meccsfüggő. Ismerjük a játékosokat, folyamatosan nézzük a meccseket, csak így lehet szakmailag fejlődni.

– Mekkora a tisztelet a játékosok részéről? Más volt az első BL-meccsen és mondjuk aztán, hogy BL-döntőt vezetett?

– Nincs, nem volt különbség az első és a mondjuk 16. mérkőzés között. A BL-ben, függetlenül a levezetett mérkőzésszámtól maximális a tisztelet a játékosok és a szakvezetők részéről. Szerintem az a televízió előtt ülve is érezhető: itt mindenki a saját dolgával foglalkozik. A játékos játszik, az edző a taktikával foglalkozik, a játékvezető meg a szükséges kelléke csupán a játéknak.


– És a szurkolók részéről?

– Olyan szurkolótábor nincs, amelyik szeretne minket… Ez tény, ezt el kell fogadni. Hazai és nemzetközi viszonylatban a különbség annyi, hogy amíg a BL-ben csak a morajlást hallod, addig itthon a pálya melletti lakótelepről is visszhangzik az egyéni szurkolói kritika.

– Olyan lezserül, már-már rutinból beszél minderről. Mérkőzések előtt semmi drukk nincs?

– Aki túl stresszes, abból nem lesz játékvezető. De persze drukk mindig van. Bár én inkább egészséges várakozásnak nevezném, hiszen azért csináljuk, hogy ott legyünk. Ez az érzés semmiben sem különbözik a sportolók normális versenylázától. A kezdő sípszóig tart és aztán magával ragad a mérkőzés és a feladat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik