Poszt ITT

Búcsú az evától

Mátyás király szellemében oldotta meg az eva problémáját a Fidesz-frakció.

Hozzál is ajándékot, meg ne is – mondta Mátyás király az egyszeri lánynak, aki megoldotta a feladványt a maga módján. Akárcsak a Fidesz frakciója, amely azon gyötrődött: el is kellene törölni az evát meg nem is.

Sikerült az ellentétes elvekből új szintézist alkotni: megemelni az eva kulcsát annyira, hogy az fölér a megszüntetésével. A szintézist csak 2012-re sikerült összehozni. 2013-ra viszont győzedelmeskedik a semmi gorgiaszi elve, a megszüntetés. A Fidesz frakcióvezetője ígéri: valami átalányadózás lesz helyette, de hogy pontosan mi, még nem tudjuk. Az evát már jövőre megölik a kulcs megemelésével, de a lélegeztetőgépet csak 2013-ban kapcsolják le.

2012 az elrugaszkodás, 2013 az emelkedés éve lesz – mondta korábban Orbán Viktor. Úgy tűnik, az emelkedés éve már 2012-ben eljön, legalábbis ami az adókulcsokat illeti. (Még korábban meg azt mondta, az evát nem szüntetik meg, hanem inkább kiterjesztik. Matolcsy szerint ezt csak azért mondta, mert akkor még nem volt egykulcsos személyi jövedelemadó. Meggyőző magyarázat. Honnan is sejthette volna Orbán 2010-ben, a Fidesz győzelme után, hogy lesz majd egykulcsos? Különösen, hogy a Kóka János féle kvázi egykulcsos adót akkorra már elfogadta a parlament, s 2011 január elsején hatályba lépett volna.)

Temetni jöttünk az evát, nem dicsérni – mondhatnánk a nagy drámaíró után szabadon.

Bizony, az evának voltak hibái. Kilógott az adórendszerből, nem volt épp versenysemleges, s hát nem volt érdekelt az evás vállalkozó, hogy számlát kérjen a partnereitől.

Ha már búcsút kell venni az evától, emlékezzünk arra is, ami jó volt benne: az áfa mellett az egyik legjobban tervezhető költségvetésbe folyó adóbevétel volt.  S mentőöve a tőkeszegény, kispályán játszó, a könyvelési-adózási ügyekhez nem értő mikrovállalkozónak.

Igen, igazságtalannak tűnhet, hogy van (azaz hamarosan csak volt) egy kedvezményezett kisvállalkozói kör, amely más cégeknél kedvezőbben adózik – mint arra utalt többször a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, Oszkó Péter, a Deloitte korábbi vezére.  De vajon tényleg olyan nagy baj, hogy egy egyszemélyes könyvelőcég kedvezőbben adózik, mint mondjuk az Oszkó által korábban vezetett óriáscég? Különösen, ha azt is a mérlegelésünkbe vonjuk, hogy akadnak olyan nagyvállalatok, amelyek döbbenetes mértékű adókedvezményeket kapnak egyedi kormánydöntések alapján – azért, mert idejönnek. Bizonyos esetekben ez ésszerű lehet. De a versenysemlegességi elv sérülése itt miért nem probléma?

Bárhogyan is van, örüljünk annak, hogy 2003 óta az eva velünk van. Kitelt az ideje, búcsút kell venni tőle. Ki tudja, lesz-e egyszer feltámadás?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik