Poszt ITT

Egy frankfurti beszéd

A magyarok tavaszát és az írók bátorságát emlegette Petra Roth, Frankfurt am Main város főpolgármestere a frankfurti Paulskirchében tartott beszédében.

A német könyvszakma Békedíját adták át ekkor az algériai Boualem Sansalnak – olvasható az ÉS-ben. A lap ezt a beszédet adja közre hű fordításban.

A közlés oka nem az arab tavasz, amelyet a német kultúrközpont ezzel a díjjal is méltatott, hanem az a párhuzam, amelyet a városanya a kelet-európai tavasz élharcosával, Magyarországgal vont.

Miközben ugyanis arról szólt, hogy „vajon a sokat emlegetett „arab tavasz” beváltja-e a hozzá fűzött reményeket,” fölemlítette: „Magyarországon is széles körű és bátor kezdeményezésekre és összefogásra van szükség ahhoz, hogy a keleti újrakezdés szelleme, mely húsz évvel ezelőtt onnan áradt szét a térségben, ne változtasson hirtelen irányt, s ne forduljon a múlt felé.”

Az arab felszabadulás és a kelet-európai változások közti párhuzamot pedig így folytatta: „Ha itt, Németországban egy író nekimegy a rendszernek, gyorsan a televíziós talkshow-k állandó vendége lesz. A glóbusz más tájain azonban testi épségét vagy életét kockáztatja. Ezért szeretnék éppen itt, a Szent Pál- templomban emlékeztetni számos író bátorságára” – tette hozzá a frankfurti polgármester.

(A teljes cikk az ÉS-ben olvasható!)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik