Poszt ITT

Évekig is eltarthat az egyiptomi tragédia hatása

A pszichológus szerint hosszú folyamat vár a hurghadai buszbaleset sérültjeire. A legnehezebb az árván maradt kisfiúnak lesz.

Mint arról korábban beszámoltunk, az országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológusa nyújt segítséget az egyiptomi Hurghadában a tragikus baleset túlélőinek a trauma feldolgozásában. A szakember kedden reggel kezdte meg munkáját abban a kórházban, ahol a tömegszerencsétlenség 11 magyar sérültjét ápolják. Miután őt nem sikerült elérnünk, megkérdeztük Miklós Ágota pszichológust, milyen kezelésre van szükség ilyen esetekben.

Melyek azok a módszerek, amelyekkel a pszichológus segíteni tud ezeknek az embereknek a baleset feldolgozásában?

A terápiánál az első és legfontosabb feladat a biztonság kialakítása. Ez tulajdonképpen az alappillér. A szakembernek el kell érnie, hogy a sérültek a biztonság iránti igényüket stabilizálni tudják. Az első pár alkalommal lehetőséget kell biztosítani számukra, hogy az átélt nehéz pillanatokat megfogalmazzák és az ehhez kötődő érzéseiket kimondják. Ami különösen nehéz, mert általában az a jellemző ilyen helyzetekben, hogy a baleset elszenvedői semmire nem emlékeznek. Ekkor még a krízis első, úgynevezett tagadási fázisában vannak. Mindez azonban attól is függ, hogy az adott személy milyen személyiségstruktúrával rendelkezik, ezt szintén a pszichológusnak kell feltárnia, hiszen mindenkinél másképp működik az önmegnyugtatás mechanizmusa. A sérültek felépülését negatívan befolyásolhatja, hogy a baleseten túl szerettük/szeretteik elvesztését is fel kell dolgozniuk, hiszen ebben az esetben többszörös traumáról beszélünk. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a pszichológus a helyszínen csupán felszínes támogatást nyújthat, az életkörülmények stabilitása a fő feladata, a mélyebb szintű munka itthon folyik majd.

Másfajta terápiára van szükség a gyerekek és a felnőttek esetében? Úgy tudjuk, a sérültek között van egy 15 éves fiú, aki mindkét szülőjét elvesztette a balesetben. Neki sikerülhet valaha túltennie magát a történteken?

Gyerekeknél mindenképpen szükség van orvosi segítségre. Egyedül nem biztos, hogy túl tudják tenni magukat egy ilyen tragédián. Náluk nem annyira a verbális, sokkal inkább a játékos terápia az, ami segíthet. Rajzban vagy kitalált történetekben fejezik ki érzéseiket, különböző fantáziatörténeteket mesélnek, melyekben a trauma során átélt események egy-egy mozzanata jelenik meg, majd kapcsolódik össze egy egésszé. Az árván maradt fiú abban az esetben, ha nincs közeli hozzátartozója, kevésbé tudja majd feldolgozni a tragédiát. Egyedül marad a gyászban, nagyon nehéz megjósolni, hogy valaha is túl lesz-e az őt ért megrázkódtatáson. Az ő esetében mindenképpen szükség van egy intenzívebb foglalkozásra, a hiány azonban ettől még megmarad.

Általában mennyi idő szükséges ahhoz, hogy a sérültek feldogozzák a balesetet? Mennyi ideig tart a terápia?

Ez mind életkor- és személyiségfüggő. Általánosságban elmondható, hogy hosszú folyamat vár rájuk. Fél év, egy éven belül megtörténik a gyászfeldolgozás, de évek telhetnek el, mire teljesen feldolgozzák a történteket. Ami biztos, hogy csak érzelmileg nagyon erős személyiségű, speciálisan kiképzett szakembereknek van helyük a sérültek közelében, hiszen a krízisintervenció egy nagyon nehéz, sűrű, intenzív helyzet.

Egyáltalán sikerülhet megfelelő szakember segítsége nélkül túljutni a tragédián?

Nagyon jó barátok, társak és rokonok rengeteget tudnak segíteni, akár még egy pszichológusi foglalkozással is felérhet. Az ő feladatuk ilyen helyzetekben szintén az, hogy meghallgassák a traumán átesett személyt, beszéltessék minél többet, hiszen amint megfogalmazzák a negatív érzéseiket, és azt ki is mondják, a bennük lévő feszültség a felére csökken. „Megdolgozottabb” lesz az élmény, így az intenzitása is csökkeni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik