Poszt ITT

Pistik a vérzivatarban

Péntek reggel találkozik Tarlós István az Új Színház jelenlegi igazgatójával, akinek az újrázásra írt szakmailag, gazdaságilag alátámasztott pályázatát gyengébbnek találta, mint Dörner György kandidálását. Vajon mit tud mondani Márta Istvánnak a főpolgármester?

„Így döntöttem, druszám, de volna itt számodra egy másik lehetőség… Mi is? Hát nem kiment a fejemből?” Vagy: „Bár sok hibát leltem én magam is a Dörner anyagában, de ő legalább leírta, hogy Budapestnek lényegében nincs nemzeti színháza, és mivel Alföldi Róbertet én nem menthetem fel, így csinálok egy kisnemzetit. Mit szólsz?” Esetleg: „A József Attila Színházból ki kellett tennem Koltay Gábor szűrét, most muszáj jó fejnek lennem a radjobbosokkal. Ugye megérted? Mit iszol?”

Talán ha az utóbbi időben egyértelműen a jobbhoz húzó Márta belefogalmazta volna pályázatába „a rettenetes Demszky-éra” kifejezést, plusz „a szociálliberális iga alatt nyögő magyarságot”, van esélye Dörner ellenében. De nem.

Dörner György jó színész, nem kizárt, hogy derék direktor is lehetne, mondjuk, egy magánpénzes Hátországban. Csakhogy a most zsákmányolt teátrum közpénzből él.

Dörner jó színész. Nemzeti szinkronszínész, Bruce Willis, Eddie Murphy és mostanában a szintén István, Csurka magyar hangja. Kinevezése az Új Színház élére az utóbbi, meg a pályázatnak nevezett irománya miatt tragédia. Az ugyanis arra utal, Dörner tudta, neki ez kijár, bármit a papírra hányhat. A színházi élet sokszínűségét támogató radikális jobboldali üzletember saját zsebből erre egy fillért sem adott volna.

Márta István egy tévéműsorban nyilatkozta: a főpolgármester a döntés előtt arról biztosította, az ő pályázatát támogatja, Dörnerét pedig állítólag sekélyesnek nevezte. Tarlós István tegnap állította, hogy sem Orbán Viktor, sem Kövér László nem “utasította” őt Dörner kinevezésére. Mint nyílt levelében írta, ő nem sorolható a „könnyen utasítgatható választott politikusok közé”. Meglehet. Annál szomorúbb, hiszen megint csak találgatni lehet, valójában mi állhat a döntés hátterében.

Páran úgy véljük, a döntés szimplán Tarlós hisztije.

Páran meg azt, hogy ez egy hideg fejjel végiggondolt politikai provokáció, adóforintokból. Tarlós politikus. Megoszt, uralkodik, aláz, úgy tesz, mintha. Kikéri tanácsadók véleményét, formálisan pályáztat, majd fittyet hány.

Kis magyar szomorújáték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik