Poszt ITT

Virágh Eszter: A nép negyede már nyilatkozott

Az eddigi adatok szerint a hagyományos népszámlálási nyomtatvány népszerűbb, mint az internetes. Csütörtökig van lehetőség internetes kód igénylésére a Központi Statisztikai Hivataltól. Villáminterjú

Meddig lehet interneten kitölteni a kérdőívet?

Október 16-ig, de azt tudni kell, hogy legkésőbb csütörtökig, azaz október 13-ig igényelni kell a belépéshez szükséges kódot annak, aki nem kapott a lakcímére. Azért van szükség erre a három napos átfutásra, mert nekünk is kell egy kis idő, amíg leellenőrizzük az új kódokat. Így vasárnap éjfélig mindenki kényelmesen el tudja küldeni online az űrlapot. Az a lényeg, hogy október 31-ig, mindegy milyen formában, de szolgáltassa be mindenki az adatait.

Hányan töltötték ki eddig a nyomtatványt?

A számlálóbiztosok szeptember 27-e és 30-a között közel 4,4 millió lakcímre kézbesítették az adatszolgáltatói borítékokat. A jelenlegi feldolgozás szerint interneten eddig több mint félmillióan, a számlálóbiztosok segítségével pedig 600-700 ezren töltötték ki a kérdőíveket.

Még mindig népszerűbb a papír, mint az internet?

Igen. Az emberek nagy része ragaszkodik a régi bevált dolgokhoz. Főleg falvakban választják természetesen a hagyományos kitöltést, ahol keveseknek van lehetősége internetezni.

Nemcsak népszámlálásról, hanem lakásszámlálásról is beszélünk.

Igen. A népszámlálás csak egy rövid név, egyébként hivatalosan eddig is mindig nép- és lakásszámlálás volt egyben.

Mikorra lesz végleges adat arról, mennyien vagyunk is valójában?

Az internetes feldolgozás automatikus, de a papíralapú űrlapok feldolgozása több hónapot igényel. Körülbelül februárig, márciusig várni kell az első adatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik