Poszt ITT

Kocsis Máté: „Nem tudunk minden kuka mellett ott állni”

Hajléktalanügyi referensnek nevezte ki kedden Lázár János a nyolcadik kerület polgármesterét, az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnökét.

Simán eltakarítja a hajléktalanokat a közterekről és az aluljárókból, vagy némi empátiával kívánja kezelni a kérdést?

Bármit mondanak is a hőbörgők, empátiával állok az ügyhöz, a lehetetlen állapotokat akarom megszüntetni. A gond inkább az, hogy a hajléktalanok nem mernek bemenni a szállókra, mert félnek ott. Amúgy nem helyettesítem sem a fővárost, sem a belügyet, sem a szociális államtitkárságot. Ha a hajléktalanügy e három szereplője közül bármelyik jogalkotásra tesz javaslatot, az a dolgom, hogy közvetítsem az elképzelést a törvényhozás felé. Erre kért Lázár János.

Ön a nyolcadik kerület polgármestereként megtiltotta a kukázást. Akit mégis turkáláson kapnak, az ellen szabálysértési eljárás indul. Ez lenne az empátia?

A képviselő-testület tiltotta meg. Szerintem az sérti az emberi méltóságot, ha 2011-ben egy EU-s fővárosban nem hogy megengedjük a kukázást, hanem egyenes biztatunk rá embereket. Maguk a hajléktalanellátó szervezetek nyilatkoznak úgy, hogy a kukázás tetvességet, rühességet okoz.

 

A nem kukázás pedig akár éhhalált. Az se épp az emberi méltóság ismérve.

Senki nem fog éhen halni. Ha megfelelően költik el a hajléktalanellátásra ma is rendelkezésre álló pénzt, a fejenként napi 3300 forintot, akkor nem lehet senki éhező.

Míg beérik az önök reformja, mi lesz azzal a hajléktalannal, akit mostanáig a kukázás tartott életben?

Például csak a Józsefvárosban minden nap hatszázötven adag ételt osztunk szét. Minden rászorulót meg tudnak etetni ma, minden településen, csak sajnos sokan nem tudnak erről. Nekik el kell mondani, hogy nem szükséges a kukából enniük és „rá kell szorítani” őket erre.

Mivel kell erre szorítani őket? Bírsággal, börtönnel, a városból való kitoloncolással?

Szó sincs ilyen eszközökről. Nyilván sokan akkor is kukáznak, ha tiltjuk nekik, hiszen nem tudunk minden kuka mellett ott állni, de szép lassan azért elterjed az új szabályrendszer. A közrendvédelmi akció során szabálysértési eljárás alá vonjuk a jogsértőket, az utcán tartózkodókat, figyelmeztetésben részesítjük, és megkérdezzük tőle, tudja-e, hová fordulhat ellátásért. Sokuk tőlünk hallja először, hova mehetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik