Poszt ITT

Ön szerint beveti Észak-Korea az atomfegyverét?

Észak-Korea több tucatnyi ágyúlövést adott le kedden egy dél-koreai szigetre, számos épület lángba borult, a tüzet Dél-Korea viszonozta. A támadással Észak-Korea nyomást akar gyakorolni az Egyesült Államokra annak érdekében, hogy engedményeket tegyen nukleáris programja ügyében- vélik a szakértők. Észak-Korea 2009 tavasza óta rendelkezik atomfegyverrel.

Feltételezések szerint Észak-Korea körülbelül 50 kilogramm plutóniumot állított eddig elő, amely szakértők szerint hat-nyolc atomfegyver előállításához lehet elég. Az országban két kísérleti atomrobbantást hajtottak végre, de arra nincs bizonyíték, hogy Phenjan atombomba kifejlesztésén dolgozna. Dél-Korea ugyan fejlett atomenergia-felhasználó, atomfegyverprogramja azonban nincs. Washington védelmet ígért Szöulnak saját "nukleáris ernyője" alatt.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök közölte: országa megpróbálja elkerülni, hogy az incidensből nagyobb fegyveres konfliktus legyen, de ha Észak folytatja az agressziót, akkor Szöul erőteljesebb választ ad. Az Egyesült Államok még nem lép közbe, Oroszország elítélte az incidenst, Kína és Japán azonban aggódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik