Poszt ITT

Ön hogyan segítene a földrengés sújtotta Haiti lakosain?

A Haitin a múlt heti pusztító erejű földrengésben több mint ötvenezren életüket veszthették, az épületek nagy része romba dőlt. A főváros, Port-au-Prince egy olyan városra emlékeztet, amelyet atomcsapás ért – jelentette ki hétfőn az Egyesült Államok haiti nagykövete. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 250 ezren megsérültek és másfél millióan váltak földönfutóvá. A több mint 300 ezres lélekszámú Carrefour város épületeinek a fele, Léogane-ban pedig az házak 90 százaléka dőlt össze. Ide szombaton érkezett meg az első segélykonvoj.

A túlélők megsegítésére több nemzetközi civilszervezet, de más államok kormányai is segítséget nyújtani. Hazánk például százezer euróval segít Haitinek a földrengés utáni újjáépítésben. Magyarországról a Baptista Szeretetszolgálat már a második orvoscsoportot küldte a karibi szigetre, a Magyar Református Szeretetszolgálat csoportja pedig ideiglenes kórházat is létrehozott.

A kétségbeesett túlélők fosztogatják az üzleteket. A haiti kormány már egy tucat élelmiszerosztó pontot jelölt ki a fővárosban, és az amerikai hadsereg is igyekszik még több helyszínt találni élelem- és más segélycsomagok szétosztására. A város egyik piacán vasárnap a rendőrség tüzet nyitott a fosztogatókra, és egyet megölt közülük. A fővárosból Carrefourba vezető úton a tüntetők lángoló abroncsokból és holttestekből barikádot emeltek a segélyek késése és a temetetlen holtak miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik