Poszt ITT

Ön szerint elfogult volt Sólyom kijelentése az előrehozott választásokról?

A köztársasági elnöknek a szavazófülkében kell kifejeznie pártszimpátiáit, és nem közjogi méltóságként tett nyilatkozataiban - így reagált Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője arra, hogy a köztársasági elnök az előrehozott választásokat tartja a legjobb megoldásnak.

Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Televíziónak adott szerdai interjújában kijelentette: csak egy előrehozott parlamenti választás adhat esélyt arra, hogy egy stabil, széles körű felhatalmazással rendelkező kormány állhasson fel.

Véleménye szerint a konstruktív bizalmatlansági indítvány olyan eszköz, mely alkotmányosan ebben a helyzetben nem kifogásolható, azonban tudni kell, hogy kizárólag egy személyi döntésről szól, egy régi miniszterelnök helyett új miniszterelnököt választanak meg, az új kormány programját pedig nem kell sem bemutatni, sem megvitatni. Ez a jelenlegi kísérlet kifejezetten átmeneti és rövid távú válságkezelést céloz meg - mondta. Hozzátette: „ez az az eszköz, az összes lehetséges technika közül, mely a legkevésbé demokratikus".

Ajánlott videó

Olvasói sztorik