Poszt ITT

Videointerjú a szemlegyőztessel

Kedd este a Kongresszusi Központban egy fiatal, első filmes alkotó, Mátyássy Áron vehette át a jubileumi filmszemle fődíját az Utolsó idők című filmjéért. Vele beszélgettünk még a díj átadása előtt.

Mint korábban megírtuk, a játékfilmes zsűri értékeléséből már sejteni lehetett, hogy az Utolsó idők lehet a befutó, ezért ekkor egy rövid interjú erejéig beszélgettünk az alkotóval. Bár a film alaptörténete megragadó, a színészi alakítások (főleg a fogyatékos lányt alakító Vass Terézé) emlékezetesek, de a FigyelőNet kulturkommandója elég sok hiányosságot vélt felfedezni a filmben, főleg az operatőri munkával és a zenével kapcsolatban. Ezekről is megkérdeztük a rendezőt.

A film egy fiatal autószerelő és annak fogyatékos nővére keleti határ menti történetét meséli el. A sztoriban feltűnt egy épülő autópálya és az arra alapozott ügyeskedés, megjelentek lecsúszott vidéki figurák, no és a középpontban az erőszak, meg annak „megoldása”, az önbíráskodás. A filozófusnak is tanult rendező, Mátyási Áron kijelentette, hogy nem akart filozofálni, sőt elnézést kér, ha ez egyáltalán felmerül, csak felindultságból „követte el a filmet”. Az érdekelte, hogy jut el az ember az önbíráskodásig, addig hogy a főhős a nővérével erőszakoskodókat kivégezze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik