Poszt ITT

Az első magyar terrorista nyomába eredhetünk

Szerdán a filmszemlén a dokumentumfilmes és tudományos filmes szekcióban többek között Matuska Szilveszter nyomába eredhetünk.

Ma hat bemutatót nézhetnek meg az érdeklődők. Délelőtt egy Izlandról szóló természetfilmet láthatunk, majd jön a Matuska című dokumentumfilm. Szász Csongor Magyarország legismertebb legújabb kori terroristájának, Matuska Szilveszternek a nyomába eredt, és stábjával öt éven át forgatott. Kiderül, hogy a biatorbágyi rém eltűnt, de számos, rejtélyes történet társul személyéhez. Hogy melyik lehet a hiteles vagy igaz, valójában a múlt titka marad.

Ma mutatják be Jeles András Párhuzamos halálrajzok című munkáját is. A film egyik része az Olaszliszkán nemrégiben gyermekei jelenlétében halálra vert tiszavasvári ornitológus, tanár, Szögi Lajos esetét kívánja dokumentálni. A párhuzamos történetben pedig egy 13 éves leukémiás kisfiú és szülei kálváriáját, majd a gyermek halálának körülményeit láthatjuk egy fővárosi gyermekklinikán.

Nagyon érdekesnek ígérkezik a Mobil – Egy vállalati pince történetéből című Vereb Vean András-dokumentumfilm. A Mobil, a TVK Mobil Ifjúsági Klubja mint szimbólum szorosan egybeforrt Tiszaújváros (1991-ig Leninváros) és a Tiszai Vegyi Kombinát történetével. A Mobil sejtelmes és intellektuális, kicsit hírhedt és balhés, (nem) kicsit bulizós, de egyszerű, olyan “„ándergránd” hely volt az idők során.

A mai teljes programot itt elolvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik