Poszt ITT

2008 legjei a filmkritikusok szerint

A Delta lett az év filmje, Tarr Béla az év rendezője, az életműdíjat Bacsó Péter vehette át. Kiosztották a magyar filmkritikusok 2008-as díjait.

A Magyar Filmkritikusok Díjait 1962-től adják át minden év elején. A díjat a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya alapította, amelynek tagjai az adott évben bemutatott magyar filmeket jutalmazzák több kategóriában.

Idén a magyar filmkritikusok B. Nagy László díját Mundruczó Kornél vehette át a Delta című filmjéért. Ugyanezt a film kapta a producerek díját is. A legjobb rendező A londoni férfi alkotója, Tarr Béla lett. Forgács Péter különdíjat vehetett át a Von Höffler vagyok című filmért.

A nyomozó

A nyomozó

Számos díjat kapott – a legjobb férfi és női főszereplő, legjobb forgatókönyv, legjobb első film – a tavalyi év meglepetésfilmje, a Nyomozó. A legjobb női epizódalakítás díját Szirtes ági (A londoni férfi, Tabló), a legjobb férfialakításét Trill Zsolt (Kaméleon) kapta.

A kritikusok szerint a tavalyi évben a legjobb dokumentumfilm Szirmai Márton A süllyedő falu és Schuster Richárd a Három hiányzó oldal című munkája. Legjobb kisjátékfilm Császi Ádám Gyengébb napokja.

A magyar filmkritikusok Életmű-díját – melyet a Magyar Mozgókép Közalapítvány ajánlott fel – több évtizedes kimagasló művészi teljesítményéért Bacsó Péter filmrendező kapja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik