Poszt ITT

Ön csökkentené az állami újraelosztást?

Csökkenteni kell az általános adószintet, s egyben mérsékelni az állami gondoskodást: alacsonyabb szintű állami újraelosztás szükséges – ez tömören az üzenete a Fideszben elismert gazdasági szakemberek által írt, s közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmánynak.

Az utóbbi időben nyilvánosságra került adóreform tervezetek visszatérő vezérmotívuma hasonló: csökkenteni kell az adóterheket, különösképpen a jövedelmeket sújtókat, illetve a foglalkoztatást terhelő járulékokat. Ennek következménye lenne azonban, hogy az állami kiadásokat is csökkenteni kellene. Számos szakértői anyag ezermilliárd forint körül vágná meg az állami kiadásokat, Simor András jegybankelnök egy cikkében egyenesen 2000-2500 milliárd körüli összeggel javasolta az állami kiadásokat csökkenteni.

Kiadáscsökkentő reformjavaslatok (a teljesség igénye nélkül): családtámogatási rendszer (családi pótlék, GYES, GYED) mérséklése, segélyezés szigorítása, nyugdíjkorhatár emelése, nyugdíjak inflációkövető indexálása a jelenlegi svájci típusú helyett, az állami bürokrácia további leépítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik