Poszt ITT

Ön bemegy dolgozni hétfőn?

Az iskolaigazgatók elrendelhetnek renkdívüli tanítási szünetet sztrájk miatt, de az ilyenkor hiányzó gyerekek neve mellé legfeljebb igazolt hiányzás véshető be. Ugyanez áll a tanárokra és az óvónőkre is.

Mivel az országos sztrájk hatásai igen eltérőek lehetnek egyes megyékben, egyes településeken, ezért az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerint nem célszerű egységes miniszteri intézkedés kiadása az iskolaszünetről.

Lapunk információi szerint a Budapesti Közlekedési Zrt-nél működő 32 szakszervezet közül 6 csatlakozott a december 17-i, üzemkezdettől 9 órán át tartó sztrájkfelhíváshoz. Ez viszont elég lehet ahhoz, hogy az egész főváros közlekedése megbénuljon, mert olyan döntések meghozatalára kényszeríti a céget, amitől gyakorlatilag a BKV egésze leáll.

A nagykörúti és pesti villamosok valószínűleg folyamatosan járni fognak. Ezek a vonalakon nagy torlódásokra lehet számítani, de ettől még folyamatos maradhat a közlekedés.

A metrókban azonban komolyabb fennakadásra lehet számítani, ugyanis a földalatti közlekedésre a megszokottnál jóval nagyobb nyomás nehezedik majd. A forgalom biztonsága érdekében azonban a szabályok nem teszik lehetővé, hogy az utasok összezsúfolódjanak az alagutakban, ezért a biztonsági szolgálat éppen a legkritikusabb időszakokban kényszerül majd lezárni az állomások bejáratát.

A két legjelentősebb, a tavalyi és az idei sztrájkfelhívásokban is hangadóként jelen lévő szervezet, a Cinkota Autóbusz és a Fürst Sándor Autóbusz Szakszervezet egyenként 900-900 taggal rendelkezik, de ők adják a fővárosi buszközlekedés gerincét, a 7-es buszcsaládot, Észak-Pesten és Dél-Budán pedig a rövidebb járatok egy részét.

Csatlakozott a sztrájkhoz a 103 fős Trolibusz Dolgozók Független Szakszervezete, és a Budai Független Villamos Szakszervezet 184 tagja is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik