Poszt ITT

Ön szerint ártatlan Kovács Ágnes?

Az utóbbi évek legsikeresebb magyar úszónője nem szolgáltatott elegendő mintát egy doppingellenőrzésen. Kovács Ágnes állítja, hogy félrevezették, de tény, hogy az olimpiai bajnok úszó doppingvétségnek minősülő cselekedetet követett el.

Múlt csütörtökön robbant a bomba. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) közleménye szerint az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó egy előre be nem jelentett ellenőrzésen 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimum mennyiséget – 75 ml – nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható. Kovács ezek után hivatalos elfoglaltságra hivatkozva megtagadta a további mintaszolgáltatást, és a megtagadás tényét írásban elismerte.

A mintaszolgáltatás megtagadása, a hatályos jogszabályok és a Nemzetközi Doppingügynökség (WADA) szabályainak értelmében, doppingvétséget megalapozó magatartásnak minősül.

A versenyző azt állítja, hogy a doppingellenőrök félrevezették, azzal a tudattal írta alá a mintamegtagadásról szóló hivatalos, papírt, hogy az „alulteljesítésnek” nem lesz rá nézve negatív következménye. Ugyanakkor Kovácsnak és a helyszínen lévő edzőjének tisztában kellett volna lennie tettük következményeivel.

A Magyar Úszó Szövetség csütörtökön tárgyalja a pekingi olimpiára készülő versenyző ügyét. A MACS jelentését már az összes illetékes nemzetközi szerv megkapta. A MÚSZ a jogerős döntésről köteles értesíteni a a Nemzetközi Úszóstzövetséget (FINA), az Európai Úszószövetséget (LEN), a Nemzetközi Doppingellenes Központot, a Nemzetközi Sportbíróságot, a Magyar Olimpiai Bizottságot és a sport-szakállamtitkárságot.

Amennyiben a FINA és a LEN nem ért egyet a döntéssel, megtámadhatja azt a Nemzetközi Sportbírságon. Ha Kovácsot elítélik, akkor kétéves eltiltást is kaphat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik