Poszt ITT

Ön szerint a sajtó is felelős a zavargásokért?

Szakértők szerint a média azáltal, hogy már az október 23-i évfordulót megelőzően foglalkozott az esetleges tüntetésekkel, azok nagyobb hangsúlyt kaptak, mint amilyen jelentőséggel bírtak. Ez a jelenség azonban nem hordozza magában a sajtó felelősségét. Ugyanakkor vigyázni kell arra, hogy a média ne váljon a szélsőségesek eszközévé.

A szenzáció kritika nélküli hajhászásának jelenségéről beszélhetünk, de felelősségről nem. Ez a jelenség gyakran felületességhez vezet: nem ellenőrzik megfelelően a forrást vagy éppen marginális híreket helyeznek egyes orgánumok a középpontba – mondta Eötvös Pál, az újságírószövetség elnöke a FigyelőNetnek.

A MÚOSZ elnöke hozzátette: a társadalmat olyan impulzusok mozgatják, ami félrevezető. „Tipikus, hogy bizonyos ügyeket érdemtelenül nagy felületen tárgyalnak, majd amikor már nincs benne elég anyag, elfelejtjük, nem jön elő többet. Ez az emberek közéleti érdeklődésének romlásához vezet, rontja a jó ítéletalkotást” – vélte Eötvös Pál.

Szomszéd Orsolya, a Vison Consulting elemzője hangsúlyozza: a radikális kemény mag számára így az egyetlen fegyver a nyilvánosság, és elsősorban erőszakos cselekményekkel képesek felhívni magukra a figyelmet. „Emiatt van óriási szerepe a médiának, hiszen azáltal, hogy közvetít ezekről a megmozdulásokról, tulajdonképpen hozzásegíti a randalírozókat a céljaikhoz, ahhoz hogy láthatóvá váljanak. Közben pedig a média is eléri, amit akar: a közvetített erőszak magas nézettséget produkál” – véli Szomszéd Orsolya. Mint a szakértő elmondta, a médiának nyilván jelen kell lenni az eseményeknél, tájékoztatnia kell, de baj akkor van, ha ennek résztvevőjévé válik, és maga tartja fenn az érdeklődést. „Eléggé visszás, amikor több újságíró gyűlik össze a helyszínen, mint tüntető” – hangsúlyozza a politológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik