Poszt ITT

Ön melyik népszavazásra menne el?

Az elmúlt hónapokban szinte valamennyi párt felvetette, hogy népszavazáson döntetne el bizonyos kérdéseket. Így jelenleg szinte követhetetlen, hány népszavazás van, ki nyújtotta be őket és mely témáról.

Dávid Ibolya hétfői napirend előtti felszólalásában megfeddte képviselőtársait, hogy a parlamenti politizálás helyett – amelyért egyébként a fizetésüket kapják – a felelősséget a nép nyakába varrnák a népszavazási kezdeményezések tömkelegével. Az MDF elnöke kifejtette: pártja az egyetlen, amely nem szállt be ebbe a versengésbe, mert – mint kifejtette – még a miniszterelnök beadványát is elutasító SZDSZ is pedzegeti a referendumot (Fodor Gábor az atomenergiával kapcsolatban kérdezné meg a népet).

A Fidesz múlt ősz óta jár rendszeresen az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) beadványaival, amelyek első körben – többek között – a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóltak. A pártot azonban beelőzte a testületnél egy magánszemély, Kálmán László nyelvész: átfogalmazva pár perccel a Fidesz előtt nyújtotta be annak javaslatait.

A Zuschlag-ügy kirobbanása után Gyurcsány Ferenc hát pontos “tisztasági csomagot” terjesztett elő, ám végső megoldásként – azaz ha a parlament nem szavazza meg – ő is népszavazást emlegetett, sőt hétfőn be is nyújtotta biztos ami biztos, kérdéseit. Ugyanezen a napon a Fidesz is beadta ugyanezekre a témakörökre vonatkozó referendum-javaslatát. A pártok azonban ismét lekéstek: a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese magánszemélyként nyújtotta be kérdéssorát, még múlt hét szerdán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik