Poszt ITT

Ön támogatja a lex Molt?

Hétfőn az Országgyűlés várhatóan elfogadja a Mol ellenséges felvásárlását megakadályozni hivatott törvénycsomagot. Az ügyben többek között a hazai stratégiai cégeket védők kerülhetnek szembe az uniós szabadságjogokkal és a Mol a kisbefektetőkkel.

A lex Mol néven emlegetett jogszabály révén az állam jogi eszközökkel – elsősorban a felvásárlás menetrendjének megváltoztatásával, elnyújtásával – szűkíti azon társaságok mozgásterét, amelyek magyar stratégiainak tekintett céget akarnak felvásárolni. A kormányt a jogszabály megalkotására az OMV Mol-ra tett ellenséges felvásárlási ajánlata inspirálta.

A javaslat pártolói – így a magyar parlamenti pártok – szerint a kormánynak meg kel védenie az állami befolyást a hazai, stratégiai jelentőségű cégekben és ágazatokban.

A törvénytervezet ellenzői szerint viszont a szabályozás korlátozná a tőke szabad áramlását, ezért ellentétes az egyik uniós alapnormával; az Európai Bizottság illetékes tagja már jelezte is, hogy vizsgálódni fognak az ügyben. A kisbefektetőket képviselő TEBÉSZ ellenérve az, hogy a törvénytervezet csak a Mol – és hasonló vállalatok – vezetésének bebetonozására alkalmas, ráadásul a tőzsdei forgalom is megcsappanhat, mivel elfogadása esetén a részvényvásárláshoz csak korlátozott tulajdonosi jogok társulnánk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik