Poszt ITT

Ön támogatná, hogy a képviselők ne tölthessenek be más tisztséget?

Gyurcsány Ferenc hétfőn mutatta be hétpontos javaslatcsomagját. Ebből a hatodik pont szerint nem lehetne képviselő az, aki gazdasági társaságban vagy önkormányzatban vezető szerepet tölt be

Szomszéd Orsolya politológus szerint kérdés, hogy a felvetés hogyan hat az MSZP és Gyurcsány Ferenc viszonylatában. Így a kormányfő párton belüli támogatottsága is lehet a tét az ügyben, főleg hogy a miniszterelnök jelentősen meggyengült az MSZP-ben. Személyét már sokan versenyhátránynak tartják, kérdés, hogy kihasználják-e a helyzetet ellenfelei.

Az elemző arra figyelmeztet, hogy a helyben sikeres polgármesterek valóban jelentős támogatottsággal, parlamenti mandátumra váltható népszerűséggel rendelkeznek, és a választók is gondolhatják úgy, hogy városuk vezetője hatékonyabban tudja képviselni érdekeiket, ha benne van az országos politikában. „Ez elméletileg kölcsönösen előnyös a pártnak, és a választóknak, ugyanakkor a pozícióhalmozást már nem nézik jó szemmel sem az állampolgárok, sem a más funkcióval nem rendelkező főállású párttársak” – jegyezte meg Szomszéd Orsolya.

Debreceni József úgy látja, elsősorban a sok önkormányzati pozícióval rendelkező Fidesz-frakciónak jöhet rosszul a főállású képviselőség visszaállítása. „Persze a szocialisták sem örülnek neki, de könnyen megszavazhatják. A kétharmados törvény a Fidesz ellenkezése miatt nem megy át” – jósolta a politológus, aki szerint Gyurcsány feszíti a húrt a saját frakciójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik