Poszt ITT

Ön kimegy a Szigetre?

Kedden bő háromórás LGT-koncerttel megnyílt a Sziget Fesztivál. Magyarország talán legsikeresebb tömegrendezvénye több százezer látogatót vonz minden évben. Idén nyolcezer forint egy napijegy.

Részletes programok, napi beszámolók, előrejelzések, fotók videók és még sok minden más az FN.hu Sziget + Fesztiválok mellékletében!

Kispál, Sziget-hiradó, punkok, Inkalosok, Toi-Toi WC-k, Táncdalfesztivál-sátor, Magic-mirror mind-mind egy kis köztársaság részei egy hétre, immár 15 éve. És egy milliárdos üzleté.

Az első – akkor még Diákszigetet – 1993-bban rendezték meg, és közel sem volt anyagilag sikeres. A következő évben már nemzetközi hírű zenekarokkal csalogatták be a közönséget, az igazi áttörés azonban 1996-ban volt, amikor a rendezvény támogatásába beszállt a Pepsi is. Ekkor már olyan fellépőket is meghívtak, mint a Prodigy.

A ’97-es év igazi választékrobbanást hozott. Húsz helyszínen 600 programot, köztük 14 nemzetközi fellépőt. Ekkorra a Sziget Közép-Európa legnagyobb fesztiválja lett. Az éjszaka működő színpadok ráadásul hangszigetelt sátrakba költöztek, az óbudai polgárok évi rendes álmatlansági hetének véget vetve.

Az ezredforduló környékének felhozatala már egyértelműen tükrözte a Sziget nemzetközi erejét is. Az akkori egylemezesek mellett, mint a Guano Apes vagy Apocalyptica, itt járt a brit pop legfontosabb sztárformációja az Oasis vagy 2001-ben a Green Day. Más szempontból is fordulópontot jelentett ez a korszak, ugyanis a Világzene megjelenése mellett először működött a mindent elsöprő Táncdalfesztivál-sátor, benne olyan ászokkal mint Uhrin Benedek.

Az utóbbi évekre megszokottá vált milliárdos költségvetések mellett már az állam is visszavonulót fújt. 2003-ban még a rendezvény költségvetésének 15 százalékát állta, mostanra ez teljesen eltűnt. A jegyeladások a teljes bevétel 60 százalékát adják (egy napijegy a helyszínen nyolcezer forint), a szponzorpénzek 30, a vendéglátásból származó pénzek pedig 10 százalékát fedezik a költségeknek.


Ön mit szól a Sziget Fesztiválhoz? Részt vesz valamelyik programon?


Ajánlott videó

Olvasói sztorik