Poszt ITT

Mi a véleménye a nyertes épületeiről?

Mintegy 180 ezer négyzetméternyi irodát magában foglaló kormányzati negyed felépítésének építészeti pályázatát bonyolította le a Kincstári Vagyonigazgatóság (KVI). A tervpályázaton a magyar Janesch Péter vezette csapat (Bernard Bea, Rabb Donát, Janesch Péter, Vági János, Szentirmai Tamás, Schreck Ákos, Kengo Kuma) pályamunkája nyert – jelentették be csütrtökön kora délután a Nyugati pályaudvarnál, majdani kormányzati negyed helyszínén. A tervért 20 millió forint díjazás jár.

A győztes tervet a manhattani Ground Zero helyére építendő felhőkarcoló tervezője, Daniel Libeskind, valamint Barcelona főépítésze támogatta, míg Hans Stimmann, Berlin főépítésze szerint Budapestnek valami karakteresebbre lett volna szüksége. A bírálóbizottság társelnöke szerint a terv „zöld”, és nem a hatalom szimbolikája.

A kormány szerint a PPP-konstrukcióban épülő projekt 142,5 milliárdos költsége az elkövetkező 25 évben megtérül, mert az új negyed üzemeltetési költségei lényegesen alacsonyabbak, mint a mai, több tucatnyi, múlt századi épület. Az ellenzők szerint azonban ez csak egy presztízsberuházás a kormány részéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik