Poszt ITT

Egyetért azzal, hogy 16 éves kortól lehessen szavazni?

Egy most közzétett kutatás szerint a magyar 12-15 évesek Orbánt kordonbontóként, Gyurcsányt üzletemberként ismerik, ami különösen annak fényében érdekes, hogy felmerült, hazánkban is 16 éves kor legyen a szavazati jog alsó határa.

A 12-15 évesek 64 százaléka tudta megnevezni a miniszterelnököt, a köztársasági elnök nevét a 8-12 évesek közül csak minden negyedik, a 12-15 évesek közül pedig minden második diák ismerte. A koalíció összetételével nagyjából a gyerekek fele van tisztában. A megkérdezettek közül voltak, akik úgy hitték, hogy a fiatalok, illetve a vallásos emberek jelentik az ellenzéket.

A nagyobbak 70 százaléka tudta csak, hogy ki városuk, falujuk polgármestere. Iskolájuk névadójáról 26 százalékuk semmit nem tudott. Ezek derültek ki abból a felmérésből, amelynek keretében kétezer, 8-15 éves somogyi diákot faggatott Tóth Istvánné, a Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskola adjunktusa.

Az osztrák parlament nemrég elfogadta a választójogi reformot, amelynek értelmében 2010-től 16 évre szállítják le a választói korhatárt. A korhatár leszállítása vonatkozik az ausztriai parlamenti és elnökválasztásra, az európai parlamenti választásra és a népszavazásokra egyaránt. Ausztria ezzel a demokratikus országok között elsőként teszi lehetővé a 16. életévüket betöltött állampolgárok számára a teljes jogú választási részvételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik