Poszt ITT

Ön szerint a népszavazási kérdés megfogalmazása befolyásolja a végeredményt?

A választási szakértő szerint megeshet, hogy a Fidesz és a magánszemély által felvetett népszavazási kérdésről egyszerre voksolhatunk. A FigyelőNet szakértője szerint az eredményt nagyban befolyásolja a kérdés megfogalmazása.

Hétfőn pontban 16 órakor ismét benyújtotta három témában népszavazási kezdeményezését a Fidesz, majd 16 óra 1 perckor egy magánszemély e-mailben ugyanezen témákban, de más tartalommal nyújtott be népszavazási kérdéseket az Országos Választási Bizottsághoz (OVB).


Kálmán László nyelvész szintén hétfőn nyújtott be a Fidesz által felvetett három népszavazási kérdéssel közel azonos, ám „fordított előjelű” kérdéseket. A Fidesz első kérdése – “Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?” – például a magánbeadvány szerint úgy szerepel, hogy “Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi önkormányzatok egészségügyi feladataik ellátásának módjáról szabadon dönthessenek?”

A FigyelőNet által megszólaltatott szakértő szerint a végeredmény szempontjából közel sem mindegy, végül melyik kérdéssor kerül az emberek elé. Mint Síklaki istván szociálpszichológus lapunknak elmondta, a kérdések megfogalmazásával más jellegű válaszokat lehet kapni ugyanarról a témáról is. „Ha például azt kérdezem, miért szereti a FigyelőNetet, a lapról kezd el gondolkodni, ha viszont ugyanezt úgy fogalmazom meg, hogy miért olvassa a FigyelőNetet, saját magában keresi a választ” – hozta fel példaként az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatója.


Síklaki István véleménye szerint egyébként a Fidesz kérdései sugalmazzák a választ, míg a Kálmán László által felvetett verzió sokkal kevésbé részrehajló, a megfogalmazás pontosabb, precízebb.


Az OVB elnöke, Szigeti Péter lapunknak elmondta: július 18-án délután öt órától tárgyalja a testület a két beadványt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik