Poszt ITT

Ön egyetértene azzal, hogy a meleg párok a házaspárokkal azonos jogokat élvezzenek?

A melegek világnapja alkalmából csütörtökön az SZDSZ jogi egyenlőséget sürgetett.

Az SZDSZ törvénymódosítást kezdeményez, hogy az azonos nemű párokat is ugyanazok a jogok illessék meg, mint amelyeket jelenleg a házastársak élveznek – olvasható az SZDSZ Ügyvivői Testületének csütörtökön elfogadott határozatában.

Az azonos nemű párok jogi emancipációjáról szóló, öt pontot tartalmazó határozatban leszögezik: “egy szabad, demokratikus, európai jogállam jövője csak akkor biztosított, ha valamennyi állampolgára számára képes garantálni a sérthetetlen magánélethez és az egyéni boldogsághoz való jogot”.

A polgári törvénykönyv tervezett módosítása “a házasság intézményét kiterjeszti, és mindazokat a jogokat biztosítja az azonos nemű párok számára is – beleértve az öröklés, tartás, egészségügyi jogok, örökbefogadás lehetőségét – amelyeket a jelenlegi házastársak élveznek”.

A határozat felidézi: az SZDSZ számtalan alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországon élő szexuális kisebbségek jogegyenlősége nem biztosított, hogy a rendszerváltás első évtizedének pozitív változásait követően Magyarországon – az európai és amerikai tendenciáktól eltérően – nem folytatódott a szexuális kisebbségek jogainak kiterjesztése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik