Poszt ITT

Ön kitüntetné Horn Gyulát?

Sólyom László köztársasági elnök szerdán bejelentette: nem írja alá Gyurcsány Ferenc kezdeményezését Horn Gyula állami kitüntetésére vonatkozóan. Az elnök a döntést az Ab keddi határozatát követően hozta meg.

Az államfő döntésének indoklásában kifejti: Horn Gyula mostanáig fenntartott és képviselt nézetei az 1956-os forradalomban játszott szerepéről, és ezen keresztül a forradalomról, összeegyeztethetetlenek
a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden hozott döntésében kifejtette: a köztársasági elnöknek mérlegelési joga van, kit tüntet ki, így azt meg is tagadhatja. Az Ab indoklása szerint az államfőnek valódi, érdemi döntési joga van arra, hogy a köztársaság alkotmányos értékrendjébe ütköző kitüntetések esetén az arra vonatkozó előterjesztést ne írja alá, annak adományozását megtagadja. Az államfőnek azonban indokolnia kell döntését.

A Sólyom László köztársasági elnök tavaly március 13-án kérte ki a taláros testület véleményét az üggyel kapcsolatban, mert – bár aláírta – nem értett egyet több, március 15-e alkalmából kitüntetetést átvevő személyével. A kérdés annak kapcsán kapott ismét hangsúlyt, hogy Sólyom László nem volt hajlandó kitüntetni 75. születésnapja alkalmából Horn Gyula egykori miniszterelnököt, amíg kézhez nem kapja az Ab mostani döntését.

Gyurcsány Ferenc külügyminiszterként és miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért kezdeményezte Horn Gyula elismerését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik