Poszt ITT

Ön örül a nagy melegnek?

Az időjárás-előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet a hét több napján is elérheti a 34 fokot. Már hétfőn elrendelhetik a másodfokú hőségriadót.

A munka törvénykönyve kimondja, hogy a szabad téren dolgozóknak harminc Celsius-fok fölött óránként öt-tíz, harmincöt fok fölött óránként harminc perc pihenőidőt kell adni. Az orvosok szerint ilyenkor aki teheti, maradjon otthon az állandó hőmérsékletű lakásban. Tanácsos sok folyadékot fogyasztani, főként az időseknek, akik gyakran vízhajtó gyógyszereket is szednek. Klímás helyiségben, üzletben vagy más modern klímaberendezéssel felszerelt helyen sem árt 1-2 órát eltölteni, hogy a szervezet lehűljön. Ha 40 fok fölé emelkedik a normális körülmények között 36 fokos testhőmérséklet, akkor könnyen beállhat a hőguta, amit az ajánlott magatartással meg lehet előzni – írja az MTI.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy ne hagyjunk gyermeket, házi kedvencet tűző napon álló autóban, mert pár perc alatt is 50-60 fokra melegedhet. Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő spray-t és gázöngyújtót, mert ezek is tüzet okozhatnak – mondta a szóvivő.

Felhevült motorú gépkocsival ne álljunk száraz aljnövényzetre, mert a gaz és az autó is lángra kaphat – tette hozzá. Szemét- és gazégetésnél, illetve szabadban szervezett sütögetés alkalmával a tűzrakás helyét csak azután hagyják el, miután meggyőződtek róla, hogy nem gyullad vissza. A nagy melegben vélhetően sokan keresik majd fel a vízpartokat. A szóvivő ezzel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy felhevült testtel ne ugorjunk be a hideg vízbe, ne ússzunk teli hassal vagy ittasan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik