Poszt ITT

Az ön gyereke megy táborba a nyáron?

Hiába drágulnak a nyári táborok, a gyerekek többsége mégis eljut valamelyikbe a szünidő alatt. Az államhoz tízezer szülő pályázhat segítségért, de az iskolák, az önkormányzatok és a civilszervezetek is segítenek a rászorulóknak táborba jutni.

A kínálat rendkívül széles: a balatoni vitorlástábortól a külföldi nyelvi programokon át akár a Honvédelmi Minisztérium által szervezett túlélőtáborba is befizethetjük a gyerekeket.

Bár egy hét táborozásért akár több tízezer forintot is elkérhetnek a szülőktől, úgy tűnik évről-évre egyre több gyerek vakációzik ilyen kirándulásokon. A legolcsóbb táborok tízezer forint alatt megúszhatók egy hétre, de vannak olyan, fiataloknak szervezettek is, amelyek akár ötvenezer forintba is kerülhetnek hét napra. Sőt találtunk olyan felhívást is, amelyik hatszáz fontért (225 ezer forint) ajánl egyhetes nyelvoktató tábort Angliában.

Mivel a táborok szervezésében helyi önkormányzatok, intézmények, egyházi és civilszervezetek egyaránt közreműködnek, így a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban (SZMM) nincsenek pontos adatok, hány család veszi igénybe a pályázati segítséget, de a tárca szerint mintegy tízezer gyerek részesül valamilyen támogatásban a táborozáshoz. Maga a minisztérium idén is közel ötszáz, szociálisan hátrányos helyzetű gyermek számára rendezi meg az egyenlő esélyek táborát a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum területén, emellett a tárca támogatja az ország mind a hét régiójában a helyi igényekre alapozott, tematikus és szakmai programú táborok megvalósítását is. Erre több mint hatvanötmillió forintot különítettek el az SZMM-nél.

Csák Annamária gyerekpszichológus szerint nyaranta két-három tábor a maximum, ami még élvezetes lehet a gyerekeknek, hiszen azok, akik egyik kirándulásból a másikba „esnek”, könnyen érezhetik mellőzöttnek magukat. „Ráadásul a gyerekek számára rendkívül fontos a család együttnyaralása is” – jegyzi meg a gyerekpszichológus. Ám hozzáteszi: a hosszú nyári szünet miatt fontos a kisiskolások számára, hogy ne kortársaik nélkül töltsék az egész vakációt, emellett a táborokban más képességeik is érvényesülnek, mint az iskola falai között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik